NdP – Nova edició dels Cafès Científics Sabadell

Penjat el 12 d'abril de 2024, per Adenc

Els ‘Cafès Científics’ a Sabadell arriben a la dotzena edició

Aquest mes d’abril arrenca una nova edició de ‘Cafès Científics’ a Sabadell, una iniciativa organitzada per set entitats de la ciutat que es dediquen a la recerca i a la seva divulgació i que té com a objectiu posar en contacte al gran públic amb persones expertes de diferents àmbits de la ciència en un ambient informal que fomenti el diàleg. En aquesta dotzena edició es parlarà de temes tan diversos com el canvi climàtic, les comunitats energètiques o la invasió de la intel·ligència artificial, entre d’altres temes.

 

L’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP), l’Associació per la Defensa i l’Estudi de la Natura (ADENC), l’Astronòmica de Sabadell, la Fundació Bosch i Cardellach, La Ruda amics de Can Deu per a l’agricultura ecològica, la Unió Excursionista de Sabadell (UES) i la l’Acadèmia de Ciències Mèdiques inicien aquest mes d’abril la dotzena edició del programa de Cafès Científics a Sabadell.

L’objectiu dels Cafès Científics és oferir als ciutadans i ciutadanes la possibilitat de parlar en un ambient distès i intercanviar opinions sobre temes científics amb persones expertes de referència. L’espai escollit per a aquesta conversa entre ciència i societat torna a ser Bar de la Unió Excursionista de Sabadell (c/ De la Salut 14-16 Sabadell) i les xerrades defugen de les tradicionals conferències magistrals per cercar un ambient més propens pel diàleg i l’intercanvi d’opinions, mentre les persones ponents i assistents prenen un cafè, un refresc o una cervesa.

D’abril a desembre, un dimarts al mes, a les 7 de la tarda, cadascuna de les entitats organitzadores que fan recerca en ciència o que tenen com un dels seus objectius afavorir el coneixement de la ciència i dels seus resultats, iniciarà una conversa al voltant d’un tema d’actualitat. La persona convidada exposarà breument el tema i establirà un diàleg amb els assistents que poden plantejar dubtes i reflexions pròpies.

Els Cafès Científics són una acció de divulgació científica que se celebra a molts llocs del món que té com a objectiu estimular la conversa i l’esperit crític, debatre, interactuar i dialogar fora de l’entorn acadèmic. Els Cafès Científics de Sabadell estan adherits des de la primera edició a la xarxa internacional de Cafès Científics.

El programa en PDF previst per aquest any es pot descarregar des d’aquest enllaç.

 

PROGRAMA “Cafès científics. Sabadell, 2024”

  • 16 d’abril – Associació La Ruda amics de Can Deu per a l’agricultura ecològica

Evolució del clima a Catalunya i impactes del canvi climàtic

A càrrec de Jordi Cunillera, doctor en ciències físiques.

Cada dia més observem els efectes del canvi climàtic en la meteorologia, en els nostre entorn, en la vegetació, en l’agricultura, … Patim els efectes de la persistent sequera.

Podrem conèixer l’evolució del clima i els impactes que genera, per mitjà de les explicacions d’en Jordi Cunillera Cap de l’Equip de Canvi Climàtic del Servei Meteorològic de Catalunya.

  • 21 de maig – ADENC, Associació per la Defensa de l’Estudi de la Natura a Catalunya

Comunitats energètiques: Com anar més enllà d’una instal·lació fotovoltaica
A càrrec de Eloi Pareja i Sebastià Ribes,  investigador sobre globalització.

En els últims anys sentim a parlar que ha d’haver un canvi en la producció i consum d’energia, però no ens podem quedar simplement en la producció d’energia renovable o en aquest cas, la fotovoltaica. S’ha de fer un pas més per a una transició energètica justa, un canvi de model energètic que, més enllà de ser renovable, sigui participatiu, democràtic i transparent.

En aquest Cafè Científic, l’Eloi, projectista en instal·lacions fotovoltaiques, i en Sebastià,  voluntari de la cooperativa Som Energia, ens explicaran què és una comunitat energètica, què suposa socialment i com aquestes es podrien promoure a la ciutat de Sabadell.

  • 18 de juny – Secció Natura. Unió Excursionista de Sabadell

Poca aigua i molta contaminació
A càrrec d’Antoni Freixes, hidròleg

Els recursos d’aigua subterranis i la contaminació: com la hidrologia ens pot ajudar a millorar la qualitat de l’aigua.

Antoni Freixes Perich.  Dr. Ciències de la Terra, President de la Societat Catalana d’Hidrologia i Carst, Coordinador de Kras, hidrologia subterrània experimental.

  • 27 de setembre – L’Astronòmica de Sabadell

Explosions de supernoves i extincions massives a La Terra

A càrrec de Xavier Bros, Psicòleg i astrònom amateur

Les estrelles més grosses acaben la seva vida amb una explosió molt energètica, una supernova. Si l’estrella que explota ho fa a prop de la Terra podria ser la causa d’una extinció massiva.

Xavier Bros. Vicepresident i expert astrofotògraf i estudiós dels exoplanetes .

15 d’octubre – Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont

Els passos perduts: investigant la forma de caminar dels primats

A càrrec de Georgina Raventós, paleontòloga

Els hominoïdeus, el grup que inclou els humans i els primats més propers com els gibons, orangutans, goril·les i ximpanzés i els seus parents extints, van experimentar un pic de diversitat fa uns 20 milions d’anys a l’Àfrica. Posteriorment alguns dels seus membres van migrar cap a Euràsia, dels quals s’han identificat algunes d’aquestes espècies a Catalunya. Aquí es van acabar extingint i la seva distribució quedaria restringida a l’Àfrica equatorial i el sud asiàtic. Durant aquest mateix període a Euràsia també hi havia un grup de petits primats coneguts com a plipitecoideus. És un grup més primitiu que els hominoïdeus i són clau per comprendre l’evolució dels primats i com les convergències evolutives han influït en aquest procés. En el aquest Cafè científic, ens submergirem en el món dels hominoideus i pliopitecoideus que poblaren Catalunya durant el Miocè. Explorarem els entorns que van habitar, les seves interaccions amb el medi ambient i les semblances entre diferents espècies, posant especial èmfasi en la seva locomoció.

Georgina Raventós és Investigadora del grup de recerca en Paleoprimatologia i Paleoantropologia de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont.

  • 19 de novembre – Filial del Vallès Occidental de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques

“Ens fem grans, i ara què?” Alternatives d’habitatge i suports al teu domicili

A càrrec de Ruth Muñoz i Ester Cortés, treballadores socials.

Quines possibilitats d’habitatge ens podem plantejar quan ens fem grans? Quina seria l’alternativa que s’adapta mes a les meves necessitats o quins suports puc tenir? Sovint ens plantegem aquestes qüestions a mesura que ens fem gran i la incertesa de les necessitats que tindrem ens generen preocupació. T‘agradaria conèixer quines opcions pots valorar i quins recursos existeixen al municipi.

  • 17 de desembre – Fundació Bosch i Cardellach

La invasió de la intel·ligència artificial

A càrrec de Pedro Meseguer, Investigador en intel·ligència artificial

L’any 1997, en un hotel de Nova York, el campió d’escacs Gari Kasparov s’enfrontava per segona vegada a Watson, un programa desenvolupat per IBM. En la sisena i definitiva partida, Kasparov va abandonar en el moviment 19. Aquest va ser el primer gran èxit mediàtic de la Intel·ligència Artificial (IA) que va marcar el començament d’una sèrie d’avanços espectaculars que han culminat —ara com ara— amb la IA generativa.

Què ha passat perquè avui la IA sigui vista amb sorpresa i, a vegades, fins i tot amb por? De tot plegat, en parlarem en aquest cafè científic. Parlarem dels darrers avanços i de l’impacte en la cultura i en la nostra vida quotidiana. I una cosa important: aprendrem a no tenir por a la IA.

Per a més informació:

ACMSCB-Filial del Vallès Occidental

Eva Palacios. Tel. 93 748 43 98

vallesocci@academia.cat

 

ADENC

Adelaida Clavaguera. Tel. 93 717 18 87

correu@adenc.cat

 

Agrupació Astronòmica de Sabadell

Albert Morral. Tel. 93 725 53 73

secretaria@astrosabadell.org

 

Associació la Ruda, amics de Can Deu

per a l’agricultura ecològica

Xavier Mur. Tel. 93 726 92 50

larudablog@gmail.com

Institut Català de Paleontologia

Miquel Crusafont

Pere Figuerola. Tel. 93 586 87 65

comunicacio@icp.cat

 

Fundació Bosch i Cardellach

Laura Sellarès. Tel. 93 725 85 64

secretaria@fbc.cat

 

Unió Excursionista de Sabadell

Francesc Macià. Tel. 93 725 87 12

natura@ues.cat

 

 

NOTA DE PREMSA EN PDF

Sabadell, 12 d’abril de 2024