Nota de Premsa – Cafè Científic Sabadell

Penjat el 18 de setembre de 2023, per Adenc

La nova carrera espacial a la Lluna

Xerrada dels Cafès Científics a Sabadell 2023

Sabadell, 15 de setembre de 2022. El proper dimarts, 19 de setembre a les 19h, se celebrarà el Cafè Científic “La nova carrera espacial a la Lluna”, a càrrec d’Albert Morral, director científic de l’Agrupació Astronòmica de Sabadell.

Als anys 60 del segle passat va tenir lloc una carrera espacial entre soviètics i nord-americans per veure qui arribava primer a la Lluna amb persones. Com tots sabem, la cursa va ser guanyada pels americans que van aterrar sis vegades sobre la superfície del nostre satèl·lit.

Seixanta anys després s’està produint una altra carrera espacial per tornar a la Lluna. Però ara ja no és una carrera clara entre dos països sinó que hi ha un grapat de països interessats: Estats Units, Rússia, Xina, Europa, Índia. I ara ja no es tracta de només arribar-hi, sinó d’establir-hi bases lunars i d’explotar-la.

En aquest cafè científic l’Albert Morral parlarà sobre aquest tema tant interessant des del punt de vista científic i també geopolític. L’Albert és divulgador de l’Astronòmica de Sabadell i es dedica a fer sessions escolars, conferències, cursos, etc. Per tot arreu on el demanen.

Cafès científics Sabadell 2023

L’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP), l’Associació per la Defensa i l’Estudi de la Natura (ADENC), l’Agrupació Astronòmica de Sabadell, la Fundació Bosch i Cardellach, la Corporació Sanitària Parc Taulí, La Ruda amics de Can Deu per a l’agricultura ecològica i la Unió Excursionista de Sabadell (UES) i l’Acadèmia de Ciències Mèdiques organitzen la onzena edició del programa de Cafès Científics a Sabadell.

L’objectiu dels Cafès Científics és oferir als ciutadans i ciutadanes la possibilitat de parlar en un ambient distès i intercanviar opinions sobre temes científics amb un expert de referència. L’espai escollit per a aquesta conversa entre ciència i societat ha sigut tradicionalment el bar del local de la Unió Excursionista del carrer de la Salut.

Els Cafès Científics són una acció de divulgació científica que se celebra a molts llocs del món que té com a objectiu estimular la conversa i l’esperit crític, debatre, interactuar i dialogar fora de l’entorn acadèmic. Els Cafès Científics de Sabadell estan adherits des de la primera edició a la xarxa internacional de Cafès Científics.

Les sessions dels Cafès Científics se celebren un dimarts al mes, a les 7 de la tarda, al Bar de la Unió Excursionista de Sabadell (c/ De la Salut 14-16 Sabadell). Les xerrades són gratuïtes.

PROPERS CAFÈS CIENTÍFICS

  • 19 de setembre – L’Astronòmica de Sabadell

La nova carrera espacial a la Lluna

A càrrec d’Albert Morral, astrofísic

En els propers anys veurem com arriben noves naus tripulades a la Lluna, ja amb la idea de construir-hi bases lunars perquè sempre hi visquin persones. Els americans i els xinesos encapçalen aquesta nova carrera espacial.

Albert Morral és astrofísic i Director científic de l’Astronòmica de Sabadell.

  • 17 d’octubre – ADENC, Associació per la Defensa de l’Estudi de la Natura a Catalunya

Els mamífers del Vallès

A càrrec de Quel Vilalta, biòleg.

Aquest estiu del 2022 un grup de joves biòlegs i ambientòlegs voluntaris de l’ADENC van participar a la creació d’un Atles de mamífers de Catalunya, fent el mostreig al Vallès. Voleu conèixer els resultats que en van obtenir?

Quel Vilalta és biòleg i membre del grup de mamífers de l’ADENC.

  • 21 de novembre – Filial del Vallès Occidental de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques

Dependència, fragilitat.. i ara que fem?

A càrrec de Carol Casamitjana, infermera

La població envelleix i a mesura que això passa ens tornem més vulnerables i tenim més necessitats. Apareixen malalties que requereixen ingressos hospitalaris perllongats i freqüents. La mobilitat és redueix. Les nostres capacitats es veuen disminuïdes. Necessitem de fàrmacs que ens ajuden a sobreviure. Necessitem ajuts externs, etc. Tot això implica fragilitat i augment de dependència, i per suposat necessitat d’informació i educació sanitària. Parllem sobre què hem de fer amb tot això parlem de cuidar amb qualitat.

Carol Casamitjana Correas ha estat infermera durant 15 anys en els serveis de geriatria d’aguts, pal·liatius i convalescència de l’Hospital Tauli i 5 anys en atenció domiciliària comunitària.

Nota de premsa en pdf