Penjat el 11 de gener de 2017, per Limnos
L’oli de palma és un producte d’origen vegetal que s’extreu del fruit d’un tipus de palmeres, la qual li dóna nom, concretament de la palmera Elaeis guineensis. Aquest oli està molt difós a tot el món, i es consumeix, fins i tot, més que l’oli de soja. Les seves propietats són que l’oli cru del fruit (sense refinar) és ric en vitamina A i E. Tot i que és originàri d’Àfrica, els principals productors són Colòmbia, Equador i el sud-est Asiàtic.
L’oli de palma s’utilitza des de fa 5.000 anys per a diversos usos, ja que al ser un àcid gras saturat, és líquid a temperatura ambient Això el fa molt fàcil i barat de manipular i treballar. Tot i això, l’auge de l’oli de palma que estem vivint des de fa ja molts anys rau en que el fet que és un àcid gras saturat. Això li confereix la característica de potenciar el gust i la textura de molts aliments. Si ens fixem en els productes que portem al carro de la compra, de segur que més de la meitat contenen oli de palma.
Ara bé, cal tenir en compte que els àcids grassos saturats tenen mala fama a nivell alimentari. Això és perquè aquests tipus d’àcids grassos ocupen, a proporció, un volum molt gran en el nostre organisme i correm el risc de patir malalties cardiovasculars, ja que poden arribar a taponar venes i artèries. Per contra l’omega 9, 6 i 3 són àcids grassos insaturats, més ben considerats, i ocupen un espai molt petit en el nostre cos. Aquests són molt bons pel bon funcionament del cor i el sistema circulatori i es troben sobretot en fruits secs i en el peix blau.
Malgrat tot, l’oli de palma és un àcid gras saturat com n’hi ha molts i això, no el converteix necessàriament en un compost perniciós pel medi ambient. La problemàtica real és que es destrueixen milers d’hectàrees de selva per a fer plantacions de palmeres per a produir l’oli de palma. Només a Indonèsia hi ha almenys 20 milions d’hectàrees ermes com a resultat d’aquesta sobreexplotació. Les empreses prefereixen desforestar la selva enlloc de cultivar de nou els terrenys ja utilitzats, ja que d’aquesta manera obtenen un plus de benefici venent la fusta. Això implica a la vegada un augment de CO2 atmosfèric al planeta, ja que les espècies vegetals actuen com a segrestadors de carboni. Humanitàriament també se’n veuen perjudicades poblacions indígenes locals, ja que les empreses i els governs no tenen contemplacions a l’hora d’intimidar o assassinar per tal de que emigrin a la ciutat i així puguin seguir desforestant. A nivell ambiental, a la destrucció de l’hàbitat tropical cal afegir una gran pèrdua de diversitat. Especialment, els més perjudicats són els orangutans. S’ha estimat que cada setmana moren uns 50 exemplars degut a la destrucció del seu hàbitat, fet que està portant l’espècie prop del perill d’extinció.
L’oli de palma és un dels problemes ecològics més greus que vivim actualment al planeta, i només per això, caldria evitar-ne el seu consum. Si voleu continuar gaudint de productes amb aquest oli, busqueu productors sostenibles o amb responsabilitat social. Hi ha empreses que han invertit per fer cultius d’oli de palma sostenible en terrenys erms ja explotats com és el cas de Nutella, tal com reconeixen des de l’entitat WWF. A més a més, si voleu deixar d’ingerir aquest oli, decisió recomanable, cal estar molt atents a la informació que ens proporcionen. Moltes empreses l’emmascaren a les etiquetes en forma d’“oli vegetal”. Si el contingut en àcids grassos és superior al 40% gairebé segur que conté oli de palma.
Foto de Foto de Mattias Klum National Geographic