Projecte d’aprenentatge i servei: Aus i ciutats saludables a l’institut Ca n’Oriac

Penjat el 25 de juliol de 2022, per Adenc

Aquest curs 2021-22 hem realitzat un servei comunitari ambiental amb un grup d’alumnes de 3r d’ESO del INS Can Oriac amb el suport de l’Ajuntament de Sabadell.

Aquest projecte de títol Aus i ciutats saludables, és  una col·laboració amb el Servei de Salut de l’Ajuntament de Sabadell i amb el projecte de ciència ciutadana Mosquito Alert. 

Els objectius han estat descobrir els ocell insectívors de la ciutat, en concret l’oreneta cuablanca (Delichon urbicum), aprendre quin és el servei ecosistèmic que aporta a la ciutat i conèixer com podem afavorir la seva presència. Per altre banda, conscienciar als joves sobre la problemàtica dels mosquits com a vectors de malalties, i en concret d’algunes espècies invasores com  el mosquit. Amb l’ajuda dels experts de Mosquito Alert els alumnes han après a diferenciar-los dels mosquits comuns i les fases del seu cicle de vida.

A partir de tot aquest coneixement els alumnes han pogut realitzar el servei per a la comunitat, per una banda, participant en projectes de ciència ciutadana com el Projecte Orenetes o Mosquito alert, i per l’altra realitzant activitats des del centre. 

 

Acompanyats per l’ADENC, després d’un treball previ a l’aula per conèixer la metodologia que s’utilitza al Projecte Orenetes, s’ha fet un cens de les colònies d’orenetes cuablanca del barri de la Roureda i del Parc Parc Taulí. 

Els resultats del cens han estat els següents, que comparem amb els del 2020:

ANY BON ESTAT TOTAL NIUS BON ESTAT  NIUS EN CONSTRUCCIÓ 
ACTIUS INACTIUS
ROUREDA 2022 109 24 133 0
2020 91 53 144 0
PARC TAULÍ 2022 19 2 21 35
2020 74 122 199 0

 

Pel que fa al barri de la Roureda només observem una petita davallada de nius en bon estat respecte el 2020. En canvi, al Parc Taulí hi ha hagut una disminució de nius molt significativa. De 199 nius en bon estat l’any 2020, actualment només n’hi ha 21. Això ho atribuim a la desaparició d’un pont que unía dos dels edificis del conjunt hospitalari, on moltes orenetes hi tenien el niu, degut a les últimes obres realitzades per ampliar l’hospital.

Amb Mosquito alert, s’ha dedicat una sessió a l’utilització de la seva app per després fer una recerca de punts de cria de mosquit.  

El treball de servei a la comunitat des del centre ha estat la realització d’una campanya de sensibilització per la manca d’aus insectivores i presència de mosquits a l’entorn urbà amb la creació d’un conte, de cartells i un compte d’instagram on fer difusió de totes les accions. També la creació d’elements per afavorir la presència d’aus a la ciutat.

 

 

Des de l’ADENC valorem molt positivament aquesta experiència ja que els joves han pres consciència de la importància de les aus insectívores i han après un ventall de formes de protegir i afavorir la presència a la ciutat.