Penjat el 6 d'octubre de 2024, per Limnos
Limnos ha mantingut converses amb l’Ajuntament de Serinyà i veïnes sobre la proposta de construcció d’una planta de biogàs en els camps de Ca n’Hortós, i a continuació presentem el nostre posicionament.
Compartim la sensibilitat de l’Ajuntament de Serinyà per produir energia alternativa que ens faci dependre un mica menys dels combustibles fòssils i de l’energia nuclear. Per altra banda, també veiem amb bons ulls l’ús de purins i de llot de depuradora com a matèria prima per a produir energia, ja que la gestió d’aquests residus sovint esdevé un impacte mediambiental. Malgrat tot, veiem limitacions significatives en aquest projecte en concret.
Entenem que l’opció preferible de l’Ajuntament per ubicar la planta era en el polígon industrial de Serinyà, o en algun altre polígon proper, però una restricció tècnica ho fa inviable. Arran d’això, s’ha considerat que la ubicació de la planta en els camps de Ca n’Hortós és un mal menor davant de les poques àrees disponibles. En contraposició, des de Limnos no considerem aquest mal com a menor. Per tal de buscar àrees d’ubicació òptimes, s’ha tingut en compte la idoneïtat de construcció de la planta de biogàs des d’un punt de vista legal, però no té en compte el valor ecològic de les àrees seleccionades. De fet, la ubicació escollida forma part de la vall del riu Ser, un dels espais oberts naturals d’alt valor ecològic de Catalunya.
També volem destacar que el Document ambiental estratègic (DAE) emès per Taller ambiental a l’apartat de “Riscos ambientals” parla de riscos geològics i d’inundabilitat, però no sobre l’entorn natural. Per tant, hom resta sense conèixer quins són els riscos sobre hàbitat i fauna, la qual cosa ens sembla incorrecte i irresponsable. A més, en aquest mateix document, a l’apartat de “Riscos antròpics” concretament en el subapartat de “Transport de mercaderies perilloses”, es conclou que el risc és mínim perquè el transport es duria a terme lluny de zones urbanes. Entenem, però, que aquest risc si que existeix per a l’entorn natural.
Davant d’aquest desconeixement, us proposem els següents impactes i riscos que aportarà la planta en el medi natural:
- Destrucció directe d’hàbitats oberts naturals (prats i matollars). Aquests hàbitats estan en actual regressió a Catalunya.
- Molèsties a fauna degut a les anades i vingudes contínues de camions.
- Crema de combustible fòssil innecessària. La planta es trobaria lluny de la xarxa viària de carreteres.
- Risc d’abocament de substàncies perilloses en entorn natural.
Per últim, des d’un punt de vista més global, considerem que la construcció d’una planta de biogàs, capaç de generar energia alternativa, no solucionarà la crisi energètica global. És més, com a entitat considerem que la solució passa per un canvi de model basat en reduir el consum i accelerar el decreixement. En canvi, la construcció d’infraestructures per produir energia incentiven el consum, la qual cosa ens porta a direcció contraria.
En conclusió, creiem que davant de la impossibilitat de construir la planta de biogàs en un polígon industrial, l’Ajuntament està forçant una situació que no té cabuda en el municipi. És per aquest motiu i per tots els motius abans descrits, que des de Limnos (Ecologistes de Catalunya) ens oposem a la proposta de construcció d’una planta de biogàs en els camps de Ca n’Hortòs, o a cap lloc fora d’un polígon industrial.
A més a més, anunciem a totes les interessades en aquest tema que el dia 25 d’octubre, al pavelló municipal de Serinyà, l’Ajuntament de Serinyà organitza una xerrada del biogàs oberta a la ciutadania, amb taula rodona sobre el model energètic que volem en el territori.
Per a més informació, podeu llegir la notícia sobre una plataforma veïnal de Serinyà que també s’hi oposa.
