Seguiment de les Caixes Niu a Sant Vicenç de Jonqueres

Penjat el 11 de juny de 2022, per Mireia Calvet

 

Aquest passat hivern, a la zona de Sant Vicenç de Jonqueres, vam fer el manteniment de les caixes niu existents ja que no sabia fet en uns quants anys.

Es van retirar dues caixes nius malmeses, netejar tres en bon estat i instalar tres de noves.

En total aquesta temporada de reproducció hi havien instalades sis caixes niu. Una d’elles amb frontal obert i la resta amb obertura de forat de 26 o 32 mm.

La revisió de les caixes per la temporada de cria va començar cap a principis d’Abril on en una d’elles ja vam poguer trobar set ous de mallerenga carbonera (Caixa Niu 3). Un parell de setmanes més tard vam comprovar com 2 caixes niu més s’ocupaven, la primera amb una parella de mallerenga carbonera (Caixa Niu 4) i la segona amb una de mallerenga blava (Caixa Niu 6).

Cap a principis de Maig, els polls de mallerenga carbonera de la Caixa Niu 3 ja havien volat, en total set polls.

Pel que fa les altres dues caixes niu, vam decidir que podia ser una bona idea anellar-los ja que a la zona de Sant Vicenç de Jonqueres hi tenim una estació d’anellament i al recapturar-los podriem saber exactament on havien nascut. A meitat de Maig vam anellar cinc polls de mallerenga carbonera de la Caixa Niu 4 i cinc polls de mallerenga blava de la Caixa Niu 6. Al cap de dues setmanes ja no hi quedava ningú dins les caixes niu, així que donem per suposat que els polls van volar amb èxit.

A l’espera de si alguna parella decideix fer una segona posta, l’èxit de les caixes niu aquesta temporada ha estat del 50%, amb un total de 17 polls envolats (12 de mallerenga carbonera i 5 de mallerenga blava).

De cara a l’any que ve, s’haurà de fer un canvi d’ubicació de les caixes niu que aquest any no han estat ocupades i també una reparació a una d’elles (Caixa Niu 5).

Com a curiositat final, en una de les sessions d’anellaments (el 2 de Juny), es van capturar varis pollets de mallerenga carbonera sense anellar i ben aprop de la Caixa Niu 3, així que sospitem que podrien ser els que ja van volar a principis de Maig tot i que no ho podem assegurar.

Altrament, de cara l’any vinent també es podria pensar en posar un o dos caixes niu més a la zona.

Text i fotos: Albert Mazarico

 

Pollet de Mallerenga carbonera

Pollet de Mallerenga carbonera anellat