Sortida de botànica a La Pobla de Cèrvoles, Les Garrigues

Penjat el 24 d'abril de 2022, per Mireia Calvet

La comarca de les Garrigues amaga multitud de racons desconeguts, amb un elevat patrimoni natural i cultural. Al sud de la comarca trobem bàsicament un paisatge forestal amb extensos oliverars als sòls més fèrtils. Durant aquesta sortida intentarem observar algunes espècies en perill a Catalunya, com el còlit negre i l’àliga cuabarrada, així com altres espècies de la muntanya mediterrània.

El dia 2 d’abril, el grup d’ornitologia de l’Adenc va organitzar una sortida a la comarca de Les Garrigues, guiats per l’Oriol Baena, ambientòleg i expert ornitòleg.

Ens trobem, no sense entrebancs per arribar-hi, a les afores de La Pobla de Cèrvoles, concretament a l’aparcament que hi ha davant del cementiri. Es un dia de molt de vent i també fred, cosa que no afavoreix gens l’observació dels ocells.

No obstant, el primer objectiu del deia l’assolim a la primera parada, als volants del punt de trobada en una zona de matolls i roquissars, podem observar el Còlit negre, un ocell escàs que està en forta regressió a Catalunya. Necessita zones àrides, quasi nues de vegetació, ocupa hàbitats assolellats, rocosos i quasi despullats de vegetació, és una espècie que es veu afavorida pels incendis, però que desapareix quan a la zona es recupera i els arbustos tornen a crèixer.

Fem un recorregut pels pobles al voltant de la Pobla de Cèrvoles, Juncosa, el Vilosell, fent parades en diferents punts d’interès ornitològic, amb zones de camps d’oliveres, erms, i vistes al Congost de Fraguerau (Serra de Prades), fent una parada per dinar a l’Ermita de Sant Miquel de la Tosca (Vall del riu Set).

Tot i el vent i el fred, durant la jornada hem pogut observar una important quantitat d’espècies, entre les que destacariem els rapinyaires, especialment un grup de Milans negres en migració, enmig dels quals hi havia també un Milà reial. En total vam poder observar 9 espècies de rapinyaires: Aliga marcenca, Aligot, Esparver, Astor, Xoriguer, Arpella, Aliga calçada i els dos milans.

També destacaríem 3 espècies d’oreneta: el Roquerol, que és present tot l’any i l’Oreneta comuna i l’Oreneta cuablanca, que arriben a casa nostra a la primavera per reproduïr-se. En total, al llarg de la jornada vam poder observar 38 espècies diferents.

A continuació, la llista sencera:

Corb marí gros (Phalacrocorax carbo)

Bernat pescaire (Ardea cinerea)

Milà negre (Milvus migrans)

Milà reial (Milvus milvus)

Voltor comú (Gyps fulvus)

Àguila marcenca (Circaetus gallicus)

Arpella vulgar (Circus aeruginosus)

Astor (Accipiter gentilis)

Esparver vulgar (Accipiter nisus)

Aligot comú (Buteo buteo)

Àguila calçada (Hieraaetus pennatus)

Xoriguer comú (Falco tinnunculus)

Colom domèstic (Columba livia)

Tudó (Columba palumbus)

Tórtora turca (Streptopelia decaocto)

Cotoliu (Lullula arborea)

Roquerol (Ptyonoprogne rupestris)

Oreneta vulgar (Hirundo rustica)

Oreneta cuablanca (Delichon urbicum)

Pit-roig (Erithacus rubecula)

Còlit negre (Oenanthe leucura)

Merla (Turdus merula)

Tallarol capnegre (Sylvia melanocephala)

Bruel (Regulus ignicapilla)

Mallerenga emplomallada (Parus cristatus)

Mallerenga petita (Parus ater)

Mallerenga carbonera (Parus major)

Raspinell comú (Certhia brachydactyla)

Garsa (Pica pica)

Cornella negra (Corvus corone)

Corb (Corvus corax)

Estornell vulgar (Sturnus vulgaris)

Pardal comú (Passer domesticus)

Pinsà comú (Fringilla coelebs)

Gafarró (Serinus serinus)

Verdum (Carduelis chloris)

Passerell comú (Carduelis cannabina)

Gratapalles (Emberiza cirlus)

Oliverar. Foto Jose Miguel Baena

Observació del Colit negre. Foto: Jose Miguel Baena