Tornen els abocaments de runa a la riera d’Alforja

Penjat el 25 de gener de 2017, per GEPEC

Tornen els abocaments de runa a la riera d’Alforja

En aquest mateix mes de gener sortia en els mitjans de comunicació que l'ACA havia destinat 13.270 euros a la retirada de la runa de la riera d'Alforja. Era una actuació necessària que mereixia la felicitació de tots. Dos dies després de sortir la notícia als mitjans, uns membres del GEPEC – Ecologistes de Catalunya anem a donar-hi un tomb i, amb gran sorpresa, comprovem que ja hi havien tornat a abocar una carretada de runa, just en un dels llocs prèviament netejats, el qual es troba a escassament 1 km d'un abocador específic i legalitzat per a runes de la construcció.

A més de donar-ne compte públicament, ens hauriem de preguntar com solucionem el tema d'una vegada per totes. Caldria que els ajuntaments i els agents rurals s’impliquessin en la vigilància, però caldria també que la pròpia ciutadania s’impliqués en la denúncia. Aquesta irresponsabilitat d'utilitzar les rieres com abocadors s'ha d'acabar. La imatge que dóna de la comarca és tercermundista, amb camins turístics publicitats i senyalitzats plens de brutícia.
Potser caldria engegar una campanya per a donar el valor que mereixen les nostres estimades rieres i barrancs, com un dels actius paisatgístics i ambientals més característics de la plana del Baix Camp. Una campanya que ha d’anar acompanyada de sancions ben exemplars a aquells que, per estalviar-se deu euros de taxa d'abocament, ens embruten impunement la natura.
Ara que hem aconseguit que la riera d'Alforja estigui neta de runa i escombraries, des del GEPEC – Ecologistes de Catalunya ampliarem la vigilància i continuarem amb la denúncia davant de cada nou abocament detectat. Esperem que entre tots acabem amb aquesta ancestral bretolada d'anar a llençar qualsevol cosa a la riera. La col.laboració ciutadana serà molt benvinguda.