Torredembarra crea un camp de dunes pioner al món

Penjat el 8 de juny de 2015, per GEPEC

Torredembarra crea un camp de dunes pioner al món

No existeix cap referència escrita al món de la creació d'un ecosistema dunar a partir de les plantes submarines que arriben amb les tempestes de mar.

Després de 30 anys observant el comportament de la platja i les dunes als muntanyans de Torredembarra, el Grup d'Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans-Ecologistes de Catalunya (GEPEC-EdC), amb el suport de la regidoria de Medi Ambient i Platges de l'Ajuntament de Torredembarra, ha tirat endavant aquest experiment.

Els paràmetres d'actuació que se segueixen són senzills: s'imita la natura tot no traient aquestes plantes quan són abandonades per les tempestes marines.

La corretjola, nom local de la Cymodocea nodosa, és una de les úniques cinc plantes que fan flors sota la mar a la Mediterrània. Quan arriba a la platja crea micro relleus on acumula sorra que facilita la fixació de plantes que acaben creant les dunes. Altrament, tots aquests milers de tones de sorra acumulada marxarien terra endins.

Aquest experiment és doblement innovador perquè no s'està realitzant en un espai natural (la de la Paella) si no en una platja urbana, la qual cosa implica un grau de conscienciació ciutadana molt més elevat que en altres poblacions.

En aquest sentit, la creació el març de 2012 d'un primer camp de dunes experimental just a la vora (que ha gaudit d'una gran acceptació amb la supervivència del 70% de 1.400 plantes instal·lades), ha facilitat el camí per a aquesta ampliació, encara més atrevida que la primera.

El GEPEC-EdC juntament amb l'ajuntament de Torredembarra ho ha donat a conèixer en roda de premsa el dia 10 de juny.

 

vegeu notícia a La Vanguardia

vegeu notícia al Periódico

visioneu video Comarques TV3