L’àliga més amenaçada disposarà de 13 punts de suport més al sud de Catalunya

Penjat el 19 d'abril de 2017, per GEPEC

L'àliga més amenaçada disposarà de 13 punts de suport més al sud de Catalunya

El Grup d'Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans-Ecologistes de Catalunya (GEPEC) lamenta el fet que, malgrat que el nombre de parelles al sud de Catalunya creix lleugerament, l'elevada mortalitat i el baix èxit de reproducció de l'àliga cuabarrada posen en perill la seva conservació a mig i llarg termini. Actualment, a les comarques de Tarragona i les Terres de l'Ebre hi trobem 50 parelles d'àliga cuabarrada.

 A tal efecte, l'entitat ecologista treballa ara en la redacció de plans de gestió de 13 finques repartides en 6 comarques. Sumades, aquestes finques en custòdia sumen una superfície de 209 hectàrees, estan ubicades en altituds compreses entre el 150 m i els 850 m i abarquen ecosistemes que van des dels dominis més mediterranis com les màquies, fins als submediterranis com les pinedes de pi roig i pinassa. Per aquestes tasques es compta amb el suport del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya i la col·laboració de l'Institut per a la Conservació dels Rapinyaires (ICRA).

Aquestes finques són als territoris de campeig de 8 parelles i la millora dels seus hàbitats poden contribuir tant a la conservació d'aquestes parelles com de la biodiversitat d'aquests ecosistemes mediterranis.

Altres aspectes de la gestió tenen en compte la conveniència de redactar plans de gestió forestal allà on són precisos i inclouran propostes per a contribuir la conservació d'insectes pol·linitzadors, l'augment de la quantitat de preses naturals o la limitació al pas en èpoques de cria.

En paral·lel s'estan signant acords de custòdia per noves finques amb el mateix objectiu compartit pels seus propietaris públics i privats: conservar l'àliga cuabarrada i la resta de la biodiversitat, així com el patrimoni cultural rural.

L'entitat sol·licita la participació de la ciutadania. Els interessats es poden adreçar a la seu de l'entitat www.gepec.cat 

Per mes informació podeu trucar-nos al telèfon 977 331142