Tornen els Cafès científics, en format virtual. Sabadell, 2020

Penjat el 26 d'octubre de 2020, per Adenc

El proper dimecres 28 d’octubre es reprèn la vuitena edició dels Cafès Científics que organitzen conjuntament vuit entitats sabadellenques dedicades a la recerca i divulgació. La situació de pandèmia ens ha forçat a traslladar-ho a un format virtual, els interessats podran seguir la sessió a través de la plataforma jitsi.

Les xerrades es van aturar el mes de març i la intenció és reprendre-les aquesta tardor i començar un nou cicle el 2021, inicialment, i en funció de com evolucioni la situació, també en format virtual.

L’objectiu dels Cafès Científics és oferir als ciutadans i ciutadanes la possibilitat de parlar en un ambient distès i intercanviar opinions sobre temes científics amb un expert de referència.

Els Cafès Científics són una acció de divulgació científica que se celebra a molts llocs del món que té com a objectiu estimular la conversa i l’esperit crític, debatre, interactuar i dialogar fora de l’entorn acadèmic. Els Cafès Científics de Sabadell estan adherits des de la primera edició a la xarxa internacional de Cafès Científics. Les entitats que en formen part a la nostra ciutat só: L’institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (IPC) L’Associació per la Defensa i Estudi de la Natura (ADENC) l’Agrupació Astronòmica de Sabadell, la Fundació Bosch i Cardellach, la Corporació Sanitària Parc Taulí, la Ruda amics de Can Deu per l’agricultura ecològica, la Unió Excursionista de Sabadell (UES) i l’Acadèmia de Ciències Mèdiques.

Aquesta sessió del cafè científic anirà a càrrec de l’Associació Adenc i estarà dedicat a la biodiversitat urbana i es presentaran les conclusions del projecte “Vivim, Respirem, Replantegem Sabadell”.

Les zones urbanes, de la mateixa forma que molts espais naturals, també són punts plens de vida, on podem trobar un gran nombre d’espècies diferents. Lluny de la idea que les ciutats són espais buits de natura, o que només hi trobem espècies plaga o generalistes, en aquests espais podem trobar moltes espècies lligades a l’activitat humana, que ens aporten grans beneficis pel sol fet de conviure amb elles a la ciutat.

En un context com l’actual, on cada vegada és més evident que cal repensar la manera que tenim d’habitar el territori, la capacitat que tinguem de re-naturalitzar els espais antròpics i aprendre a generar espais de convivència, a tots els nivells i per a totes les espècies existents, marcarà el futur de la nostra societat.

Aquest ha estat el context del projecte “Vivim, Respirem, Replantegem Sabadell” que acaba aquest mes d’octubre, Un projecte transversal i multidisciplinar que han coordinat l’ADENC , Urbanins, col·lectiu d’arquitectes i urbanistes, i els centres d’investigació i recerca CREAF i CTTC.

“Vivim, Respirem, Replantegem Sabadell” és una iniciativa per reverdir la ciutat, afavorint la fauna i la flora autòctones, augmentat la biodiversitat de la ciutat i millorant la qualitat de l’aire. En aquesta sessió dels Cafès científics us volem apropar una mica al projecte, ensenyar quins col·lectius i centres educatius han participat i quines accions s’han dut a terme.

També es presenta la diagnosis realitzada del nord de la ciutat de Sabadell des del punt de vista de la qualitat del verd i de la vida quoatidana, i també es presentaran els resultats de diferents censos realitzats durant l’estudi: Projecte Orenetes, Papallones urbanes-uBMS, Campanya #NaturalismeDesDeCasa, mostrejos de biodiversitat, etc.

Nota de premsa 

EMISSIÓ EN DIRECTE A LES 19H

https://meet.jit.si/CafesCientificsSabadell