3 Tortugues babaues alliberades a Tarragona

Penjat el 1 de setembre de 2016, per GEPEC

3 Tortugues babaues alliberades a Tarragona

Aquest passat dimecres, dia 31 d'agost de 2016,  han  estat alliberades a la platja Llarga de Tarragona tres tortugues babaues (Caretta caretta). Aquestes són algunes de les tortugues que ara fa dos anys varen neixer en aquesta mateixa platja i que, degut al seu feble estat, foren traslladades a un centre de recuperació. De totes les tortugues rescatades tres han estat les que han sobreviscut. D'altres tortugues aconseguiren arribar a la mar pels seus propis medis.

Moltes tortugues, un cop adultes, tornen a pondre a les platges on van néixer, platges amb les que queden lligades de per vida. Aquest és l'objectiu de l'alliberament d'ahir. Alliberant els animals en el lloc exacte on varen néixer s'intenta que aquests animals quedin vinculats amb la platja Llarga de Tarragona i que,  d'aquí uns anys, quan arribin a la maduresa reproductora, tornin  a les nostres platges a fer les seves postes.

Arran del fet excepcional de les postes i intents de reproducció que aquests últims anys s'han produit a les nostres platges, s'ha posat en marxa una campanya de vigilància per tal de detectar qualsevol indici de nova posta i actuar per tal de protegir-la. Aquests treballs consisteixen en la formació i coordinació de voluntaris que recorren les platges per detectar qualsevol indici de tortugues. Així mateix s'han editat materials per sensibilitzar a la població davant la  possible presència d'aquests animals, donant indicacions de com actuar en cas de tobar-se amb algun d'aquests rèptils. Tant en el treball voluntari d'inspecció de platges, com en l'edició d'aquests materials des del  GEPEC-Ecologistes de Catalunya hi estem jugant un paper actiu. Aquest treball  es realitza conjuntament amb d'altres entitats del territori, la Xarxa  de Rescat de Fauna Marina de la Generalitat de Catalunya i l'Ajuntament de Tarragona.

Queda però molta feina a fer per tal assegurar un futur a les tortugues marines a les nostres costes: aconseguir platges amb qualitat ambiental, eliminar els vessaments tòxics a la mar, modificar alguns arts de pesca nocius per les tortugues, com la pesca amb palangre, l'eliminació de plàstics al mar, la sensibilització de la població, etc.

Si voleu podeu veure aquí el vídeo de l'alliberament fet pel Raül Cendón i la Claudia Pixart