Tortuga Careta a la vista – l’ham del setembre de 2023-

Penjat el 4 de setembre de 2023, per Limnos

La tortuga careta ha criat aquest any 2023 per primer cop a la Costa Brava, a Begur. Els nius d’aquesta tortuga a les costes catalanes estan en augment i enguany han batut el rècord. És una espècie en clara expansió afavorida pel canvi climàtic, i es preveu que cada cop sigui més habitual a les nostres platges.

La tortuga careta o babaua té el cos adaptat a nedar amb les extremitats en forma d’aletes. Pot fer entre 70 i 120 cm de llarg i viu fins a 80 anys, malgrat que assoleix la maduresa sexual entre els 15 i 30 anys, un fet limitant per a la seva supervivència com a espècie. S’alimenta de peixos, meduses, cloïsses, gambes, garotes, calamars i pops amb les seves fortes mandíbules i un potent bec.

El projecte Careta a la Vista de la UVic promou la implicació de la ciutadania en la recerca i la conservació de tortugues marines. Han posat a l’abast informació per reconèixer els rastres al sortir a fer el niu i com actuar. La Generalitat de Catalunya ha establert un protocol i s’està formant a voluntaris, tècnics i brigades de manteniment de platges dels ajuntaments de la costa per a detectar els nius i vigilar el seu correcte desenvolupament. Si veus una tortuga o un rastre, cal trucar al 112.

Malauradament a les nostres platges conflueixen molts usos i activitats, molèsties com els petards i fogueres, els gossos deslligats o les mateixes persones que normalment no son conscients que allà hi viuen animals salvatges. És imprescindible respectar la senyalització i fomentar la convivència amb la natura. Benvingudes Tortugues!!