Als ratpenats els agrada passar l’hivern a les nostres caixes-refugi!

Penjat el 8 de març de 2020, per Adenc

El GERA (Grup d’Estudi dels Ratpenats de l’ADENC) ha seguit durant els últims dos anys amb el seguiment de les caixes-refugi instal·lades en diferents zones del Parc Grípia-Ribatallada per a intentar afavorir la presència de ratpenats forestals als voltants de Sabadell. Aquestes caixes, es van construïr i penjar gràcies a l’obtenció de la subvenció del Retorn Social de la Crida per Sabadell l’any 2017.

Desde llavors, els membres del GERA han anat quatre cops a l’any (un cop per estació de l’any, més o menys) a revisar les 10 caixes que es van col·locar als boscos de Castellarnau i del Parc Agrari, per anar control·lant la ocupació de ratpenats en aquestes. El febrer de l’any passat es van detectar per primer cop tres ratpenats que s’havien instal·lat en tres caixes diferents.

Als ratpenats els agrada passar l’hivern a les nostres caixes-refugi!

Una de les caixes-refugi col·locades al Parc Grípia-Ribatallada.

Cal destacar d’aquest any passat, que l’ampliació de la autopista C-58 va preocupar als membres del GERA i de l’ADENC en general, ja que aquest intent per a augmentar el trànsit de vehicles privats al Vallès en direcció cap i desde Barcelona, s’ha menjat un tros important del bosc del Parc Agrari on hi teníem col·locades les caixes, estrenyent cada cop més el llaç que l’urbanisme i les infraestructures humanes exerceixen sobre els pocs espais naturals que queden a la plana Vallès.

Tot i així, aquest any s’ha seguit amb el seguiment de les caixes i a més de trobar-se un ratpenat en una caixa el mes de juny, aquest gener es van trobar un récord de set ratpenats, un de solitari i la resta compartint escletxes en grups de dos i de quatre. Això sembla demostrar que de moment, les nostres caixes estan jugant un paper important per a que els ratpenats hi puguin passar l’hivern.

Des del GERA seguirem amb el seguiment d’aquests animals a la plana del Vallès, esperant que aquests animals tant necessaris per als ecosistemes encara puguin trobar un lloc per a viure a la nostra comarca.