L’ADENC presenta el cicle Biodiversitat al Vallès, espècies i hàbitats amenaçats.

Penjat el 1 de febrer de 2023, per Adenc

En el context de crisi climàtica i pèrdua de biodiversitat, l’ADENC inicia un cicle de xerrades.

Es realitzarà al local del Centre Excursionista de Terrassa i és obert a tota la ciutadania amb l’objectiu de posar en valor l’entorn natural de la comarca.

L’informe sobre l’estat de la natura a Catalunya publicat el 2020 per l’Observatori del Patrimoni Natural i la Biodiversitat posa de manifest la pèrdua de biodiversitat dels últims vint anys a Catalunya: des de l’any 2000 s’ha perdut el 25% de biodiversitat. Però la pèrdua és més greu en espècies que viuen en hàbitats fluvials, on la davallada ha estat del 50%. En ambients agrícoles i prats ha estat del 30% i del 10% en ambients forestals.

La plana del Vallès també ha estat víctima d’aquesta pèrdua de biodiversitat. Fa anys que el Vallès és sotmès a una gran pressió urbanística, amb ciutats i polígons que no paren de créixer, així com la xarxa de carreteres que ofeguen el característic mosaic agroforestal del Vallès.

Tot i així, aquestes comarques mantenen un patrimoni cultural i natural molt important que anomenem la Via Verda del Vallès, un espai que fa possible la connectivitat ecològica entre la Serralada Litoral i Prelitoral i indispensable per conservar la biodiversitat de tota la comarca.

Des de l’ADENC fa quaranta anys que es treballa per preservar aquest entorn natural, amb la voluntat de continuar amb aquesta tasca durant molts anys més. És per això que s’ofereix un cicle de xerrades amb l’objectiu de posar en valor aquesta biodiversitat del Vallès i donar a conèixer les espècies i hàbitats amenaçats.

Serà un cicle que estarà format per cinc xerrades i tindrà el seu inici dijous 2 de febrer i s’acabarà el dijous 9 de març. Es contarà amb experts en arquitectura urbanística, en dret ambiental, en biologia i en ciències ambientals. Les inscripcions es fan a la web de l’entitat.

  • 2 de febrer: La Protecció del territori i hàbitats en el sòl no urbanitzable, introducció a la legislació urbanística. Joan Carles Sallas, arquitecte urbanista i president de l’ADENC.
  • 8 de febrer: Protecció del territori, espècies i hàbitats: introducció al dret ambiental. Meritxell Cotrina, Fons de Defensa Ambiental
  • 16 de febrer: Impactes i bones pràctiques a la natura en la pràctica esportiva. Esther Querol i Queralt Castañé, ADENC.
  • 1 de març: La flora amenaçada, protegida i invasora: el cas dels hàbitats fluvials. Mercedes Cerrato, Fes Reviure el Ripoll, ADENC.
  • 9 de març: La fauna amenaçada, protegida i invasora: el cas dels ratpenats i dels rèptils. David López, doctorand al Museu de Ciències Naturals de Granollers.

El cicle es pot desenvolupar gràcies al suport rebut per diferents institucions com el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, l’Ajuntament de Terrassa i el Servei d’Ocupació de Catalunya, Fons Social Europeu, Iniciativa d’Ocupació Juvenil.