GEPEC-EdC denuncia irregularitats en la construcció d’un hotel rural a Capçanes (Mas del Collet)

Penjat el 2 de maig de 2007, per ecologistes

Davant del fort impacte visual, de les irregularitats administratives i de les afeccions a l’espai natural de la Serra de Llaberia, GEPEC-EdC ha tramès la denúncia corresponent demanant una moratòria en la construcció de l’hotel fins que la promotora, Mas Collet S.L., aporti els permisos legals en relació a impacte ambiental, aigua i residus.

L’inici de les irregularitats en la construcció d’un hotel “rural” al Mas del Collet (Capçanes, Priorat) es remunta a l’any 2002, quan la promotora Mas Collet S.L. va tramitar a l’ACA una sol·licitud d’autorització d’investigació per a la captació d’aigua. Dita sol·licitud va obtenir la resposta desfavorable de l’ACA i va ser arxivada, donat que es considerava que no hi havia garantia de subministrament d’aigua de pou.

La següent “jugada” dels promotors va consistir en tramitar una altra sol·licitud a través de l’Ajuntament de Capçanes, consistent en demanar una ampliació de la concessió de les aigües potables que rep aquest municipi a través de la Confederación Hidrográfica del Ebro, amb competències compartides amb l’ACA. Aquesta sol·licitud es troba encara en fase de tràmit, per la qual cosa no hi ha cap garantia de subministrament per a l’hotel, tot i que aquest ja es troba completament edificat. Un cop més, la política de fets consumats en matèria urbanística es salta La Llei d’Urbanisme i la Llei d’Aigües.

Per si això no fos prou, ni els promotors ni l’Ajuntament de Capçanes han tramitat cap sol·licitud d’abocament d’aigües a través de l’ACA, que és l’organisme competent que inicia l’expedient, tot i que s’acabi resolent a la CHE. Per tant, ens preguntem o­n aniran a parar les aigües residuals que generi l’hotel, i que de ben segur contaminaran el Riu de la Vall i els seus aqüífers associats.

A banda d’aquestes irregularitats administratives, s’han produït altres greuges molt difícils d’esmenar, i que posen de relleu el poc interès que ha demostrat la Direcció General de Medi Natural envers l’espai natural protegit de la Serra de Llaberia. Es dona la circumstància de que l’antic Mas del Collet es troba just en la línia divisòria de l’espai natural, i que el seu camí d’accés n’és el partió establert al Pla Especial de Delimitació dels EIN Serres de Pradell-l’Argentera, Mare de Déu de la Roca, Serra de Llaberia, Muntanyes Tivissa-Vandellós, publicat al DOGC n. 4275 amb data 7 de Desembre de 2004. Seria lògic pensar que qualsevol actuació feta al Mas del Collet, tant durant la construcció de l’hotel com un cop aquest fos operatiu, ha de tenir un impacte ambiental considerable dins l’espai natural. Tanmateix, la Direcció general de Medi Natural va publicar un edicte uns mesos abans d’aprovar-se el Pla Especial de Delimitació, o­n justament s’eximia el projecte del Mas del Collet de la obligatorietat de realitzar una avaluació d’impacte ambiental (vés quina casualitat!!). Precisament, la normativa del Pla d’Espais d’Interès Natural estableix que les empreses turístiques, a diferència dels nuclis agraris, han de ser sotmeses a avaluació d’impacte ambiental:


II Altres obres, instal·lacions o activitats sotmeses a avaluació prèvia d’impacte ambiental als espais del PEIN:

–         13 Complexos hotelers, recreatius i esportius (parcs recreatius i aquàtics, golfs, càmpings, etc.), excloent-ne les activitats de turisme rural vinculades a l’economia familiar agrària

Ens trobem, doncs, en que el fet de que el Mas del Collet sigui al mateix límit físic de l’EIN no és un argument prou important per a que l’autoritat competent en demani una avaluació d’impacte ambiental reglamentària. Òbviament, a la denúncia demanem que aquesta possibilitat es torni a considerar, i que mentre tant s’estableixi una moratòria en les activitats de construcció i funcionament de l’hotel.

A banda, hi trobem altres impactes força seriosos com són la presència de travesses de fusta tractades amb creosota i abocament de runes i residus de la construcció a favor de pendent, amb les afeccions negatives que això comporta per al barranc i torrents subsidiaris, per als aqüífers i per a l’espai natural de la Serra de Llaberia.

La denúncia s’ha adreçat a l’Ajuntament de Capçanes, als Serveis Territorials del Departament de Medi Ambient a Tarragona, a la Comissió d’Urbanisme de Tarragona i al Consorci de la Serra de Llaberia.