El GEPEC-EdC i Caixa Terrassa col·laboren per conservar la flora i la fauna de la costa de Tarragona

Penjat el 8 de maig de 2007, per ecologistes

Un centenar de voluntaris treballen per recuperar algunes espècies vegetals i animals de Creixell, Roda de Barà i Torredembarra

  • DIA I HORA: Dissabte 12 de maig de 2007 a les 10h començaran els treballs de voluntariat.

  •  LLOC: l’inici de la jornada serà al pas subterrani de la via del tren que té la urbanització Marítima-Residencial-Sur de Torredembarra (senyalitzada a la Carretera Nacional 340, justa abans d’arribar al terme municipal de Creixell), que travessa l’estany del Saler
  • PROGRAMA COMPLET D’ACTIVITATS QUE REALITZARAN:

    9:00 am Arribada a la urbanització Marítima Residencial Sur (carrer "Cala Riells")

    9:10 am Dinamica de grup i divisió de grups ( 2 grups de 50 joves)

    9:25 am Jocs de coneixença

    10:00 am Activitat "Muntanyans-Gorg" (explicació prèvia dels canvis rotatius)

    1r grup: Extracció manual de Carpobotus edulis a Creixell

    2n  grup: Activitats de coneixement de l’entorn a l’estany del Saler de Torredembarra: observació d’ocells, joc de coneixement de les plantes

    10:50 am Canvi d’activitat (rotació de l’activitat)

    11:40 am Reagrupación a l’estany del Saler i caminata cap al nucli urbà de Torredembarra (suc + galetes)

    13:00 pm Qüestionaris a la població de Torredembarra

    – 3 grups d’uns 30 joves

    – 3 enquestes per voluntari

    14:00 pm Menjar (amb una petita dinàmica per a asseure’s)

  • Telèfon de contacte: Ramon Ferré 616162890

    El Grup d’Estudi i Protecció dels Ecosistemes del Camp (GEPEC-EdC) i Caixa Terrassa han arribat a un nou acord de col·laboració, a través del qual continuaran treballant per a la conservació, recuperació i estudi de la fauna i la flora d’algunes zones costaneres de les comarques de les Terres de l’Ebre i d’El Camp de Tarragona.

    Caixa Terrassa finançarà al GEPEC-EdC, durant tres anys, per donar continuïtat al projecte “Voluntariat Muntanyans-Gorg”, iniciat l’any 2005. El projecte preveu treballar a la zona tarragonina que dóna el nom al projecte i que comprèn diversos àmbits geogràfics.

  • En primer lloc es treballarà tot el fons marí de les àrees de Creixell i Roda de Barà, per localitzar algunes zones o­n hi ha posidònia, una espècie vegetal responsable de l’estabilitat de les sorres de les platges i que actualment està protegida a tota Europa.

    També s’actuarà als indrets de Torredembarra i Creixell o­n es pot trobar el “ratapatxet” (ratpenat). La finalitat és estudiar-lo i promoure la seva conservació mitjançant la construcció de nius i el seu seguiment amb aparells de rastreig. Aquesta espècie contribueix a fer disminuir les molèsties que generen els mosquits ja que pot arribar a menjar-se’n tres-cents en una sola nit d’estiu.
    Finalment, i també en aquest mateix espai de la costa, els voluntaris del GEPEC-EdC treballaran per conservar i recuperar dues espècies amenaçades: la sargantana cua-roja i el corriol camanegre. La sargantana cua-roja és el sauri més amenaçat de Catalunya i, de fet, ja ha desaparegut en algunes platges del país. Aquesta espècie és responsable de la conservació de l’ecosistema de les dunes de la platja. Per la seva banda, el corriol camanegre és un ocell amenaçat a tota Europa que s’alimenta de llims i fangs de les zones humides. L’agressivitat de les màquines de netejar les platges ha posat en perill aquesta au a Catalunya.

    Totes aquestes feines es realitzaran durant els propers tres anys i les desenvolupen prop un centenar de voluntaris.

    Concretament l’activitat que es realitzarà aquest dissabte consisteix en arrencar una planta invasora provinent de Sudàfrica que està amenaçant greument la flora i la fauna d’aquesta platja doncs, entre altres, impedeix la nidificació del corriol camanegre i la cria de la sargantana cua-roja. Hi haurà també dues activitats complementàries que consistiran en realitzar entrevistes als usuaris de la platja i veïns de Torredembarra per a conèixer el seu grau de coneixement de la platja i de l’entitat GEPEC-EdC, així com activitats formatives com l’observació dels ocells i els plantes tan singulars d’aquest entorn privilegiat.
    Per tal de seguir de prop el projecte, s’ha constituït una comissió de seguiment formada per representants del GEPEC-EdC i de Caixa Terrassa que, periòdicament, analitzarà l’evolució i els resultats dels treballs que es vagin realitzant.

    Caixa Terrassa i el GEPEC-EdC ja han col·laborat en altres ocasions per a la promoció de la protecció del medi ambient. L’any 2004 l’entitat va patrocinar el projecte anomenat “De sol a sol”, per a la promoció de l’energia solar tèrmica a les poblacions de Tarragona; i l’any 2005 es va iniciar la col·laboració amb el projecte de recuperació de la zona dels Muntanyans.