Les indústries brutes intenten apropiar-se de la Cimera del Clima a Cophenaguen

Penjat el 10 de desembre de 2009, per ecologistes

Comunicat de premsa

Les indústries brutes intenten apropiar-se de la Cimera del Clima a Cophenaguen

Aliança Global per Alternatives a la Incineració (GAIA) i Ecologistes de Catalunya (EdC)

Copenhaguen, 3 de desembre de 2009:

 Mentre els governs de tot el món arriben a Copenhaguen per buscar solucions a la greu crisi climàtica, les indústries contaminants estan intentant mantenir els seus negocis maquillant la seva pèssima imatge. La indústria incineradora, una de les més brutes, està intentant disfressar-se com a una "solució climàtica" per a captar els subsidis destinats a donar suport al desenvolupament de tecnologies netes.

 La indústria incineradora s’ha reunit en la conferència sobre Residus i Canvi Climàtic que ha organitzat l’Associació Internacional de Residus Sòlids (ISWA) juntament amb Danish Komptencecenter for Waste (DAKOFA) a Copenhaguen, on llançarà la seva proposta per combatre el canvi climàtic, en vigílies de la COP15.

L’Aliança Global per Alternatives a la Incineració (GAIA)- que la Federacció d’EdC n’és membre – està demanant a les delegacions que exigeixin que el reciclatge, la reutilització i la reducció de la generació de residus siguin presos com una prioritat per la ISWA a la COP15 i que reconeguin que la veritable solució al canvi climàtic és aplicar estratègies de Residu Zero, i no incinerar els residus. La cimera climàtica que es prolongarà durant les dues pròximes setmanes és un esdeveniment clau per adoptar solucions per al canvi climàtic i la justícia climàtica, particularment al sud, i no n’hauria d’haver lloc  perquè la indústria s’apropiï d’ella i promogui falses solucions.
 Neil Tangri, de GAIA, diu que "La idea que podem aconseguir l’estabilitat climàtica a través de la incineració és absurda. Hem de reduir, reciclar i compostar els residus, no incinerar-los".

I afegeix: "El reciclatge no només és una pràctica habitual en el món en desenvolupament, sinó que també dóna feina a milions de persones pobres. Aquests llocs de treball, i els beneficis climàtics que aporta el reciclatge, es troben sota amenaça per la pressió de la indústria incineradora per cremar els residus. "

El reciclatge és fins a 30 vegades més efectiu en reduir les emissions que la incineració [i] i dóna feina a aproximadament 15 milions de persones a tot el món. [ii]

Només a Catalunya, un pla de gestió de residus que es marqués com a objectiu un 70% de reciclatge permetria estalviar més d’1.000.000 de tones anuals, equivalent a un 1,7% de les emissions anuals.

La ISWA és una organització internacional que promou el desenvolupament de la incineració d’aquesta falsa solució per tractar els residus. Per exemple, al Brasil ISWA va signar un acord amb PLASTIVIDA, que agrupa indústries del plàstic, per a desenvolupar i promoure tecnologies de "valorització energètica" dels plàstics. [iii]

En molts països, ISWA organitza conferències pro-incineració per als governs, portant empreses d’incineració del Nord a promoure la seva tecnologia milionària, malgastadora i contaminant al Sud. Aquestes empreses, com Veolia, Covanta, RAMBOLL, Vestforbraending i Amagerforbraending, són les principals patrocinadores de l’esdeveniment de ISWA a Copenhaguen, i se les coneix per actuar de lobby per generar energia a partir dels residus. Com a integrants del "grup de treball sobre canvi climàtic" de ISWA, que ha desenvolupat la proposta i l’esdeveniment, impulsaran l’equivocada i infundada visió que generar energia a partir dels residus (específicament a través de la incineració, sense comptar a la digestió anaeròbica) és la solució que el sector residus aporta davant el canvi climàtic.

A Catalunya aquest mite promogut per la indústria de tractament de residus i de producció d’energia, el col·legit d’enginyers industrials, i per algunes administracions que obren la porta encara més a la incineració de residus com; el Plan Nacional de Gestión de Residuos, els Programes de gestió de residus a Catalunya (PROGREMIC 2007-2012) i de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (PMGRM 2009-2016) o el Pacte Nacionals de les Infraestructures.

Jeni Mackay de GAIA diu "Veient que la conferència està sent dominada per les empreses de valorització energètica dels residus durant dos dies, i que estan desenvolupant la proposta d’incinerar, és difícil d’entendre que ISWA  promogui una visió independent i que treballa per l’interès públic per a promoure i desenvolupar una gestió sostenible dels residus a nivell internacional. "

GAIA seguirà de prop els resultats de la conferència de ISWA en els propers dies.

Per a consultes de premsa, si us plau contactar amb:
Jeni Mackay, GAIA, +447760231768 (Regne Unit)
Neil Tangri, GAIA, +4550105822 (present a Copenhaguen)

o per email amb:
zerowasteforzerowarming@googlmail.com
correu@ecologistes.cat

* Referències *
[i] segons l’informe "Cooling Agents" recentment publicat per Chintan, una organització de Nova Delhi, Índia, que treballa amb recicladors del sector informal.
[ii] segons el Banc Mundial.
[iii] http://www.abrelpe.org.br/noticias_releases.php?codeps=MzE =