Responsables de Repsol processats pels vessaments del 2008 al Francolí

Penjat el 17 de gener de 2013, per GEPEC

Responsables de Repsol processats pels vessaments del 2008 al Francolí

El passat setembre de 2008, la fiscalia de Medi Ambient de Tarragona va presentar una querella contra l'empresa Repsol pel vessament al riu Francolí que va provocar la mort de més d'una tona de peixos.

El passat setembre de 2008, la fiscalia de Medi Ambient de Tarragona va presentar una querella contra l'empresa Repsol pel vessament al riu Francolí que va provocar la mort de més d'una tona de peixos. I va ser Albert Calduch, advocat del GEPEC-EdC, qui va presentar la documentació al Fiscal per tal que s’investiguessin els fets, responsabilitzant així a l’empresa per delinquir contra el medi ambient, la fauna i la salut pública.


Aleshores, els responsables de Repsol s’enfrontaven a penes de fins a quatre anys de presó, unes condemnes que podrien augmentar si es constataven agreujants com la mort d'espècies protegides o no haver pres les mesures oportunes a temps per evitar que la situació empitjorés. En el seu moment, el GEPEC-EdC va denunciar que es va deure a una mala praxi en una operació de transvasament de residus fenòlics des d'un tanc de gran capacitat a la planta de tractament d'efluents de Repsol Química, juntament amb la falta d'estanquitat de les xarxes pluvials de la planta.


Com hem pogut saber el GEPEC-EdC, el fiscal ha afirmat per fi que els acusats –ambdós treballadors de Repsol– van transportar les aigües, altament tòxiques, fins a 240 metres de distància mitjançant una mànega, que era en alguns trams subterrània. Tot i que el risc era alt, però, no es va produir cap tipus de supervisió ni control. Després que el producte resultant que circulava per la mànega vessés al menys 35.000 litres de residus durant mesos, la fuga va ser detectada per l’olor el 5 de febrer de 2008.

Avui, dia 17 de gener i cinc anys després, s’anuncia que els dos responsables del vessament seran processats, i així ho celebrem, a tres mesos de presó, una multa de 1.210 euros, la inhabilitació durant mig any per a l’exercici de professió o ofici relacionats amb la protecció del medi ambient i el pagament d’indemnitzacions, que consten de 15.490 euros a l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) per la retirada de fauna morta, més 14.703 pels costos de reposició del domini hidràulic i 90.150 euros al Departament d’Agricultura de la Generalitat pel treball en defensa i protecció de la fauna del riu.