Penjat el 29 de gener de 2018, per Adenc
Acompanyats per en Xavi Escobar, educador ambiental i ornitòleg sabadellenc , l’Adenc organitza una sortida al riu Ripoll al seu pas per Barberà del Vallès per tal d’observar els diferents ocells presents a la zona durant l’època hivernal.
Durant tot el matí del dissabte 20 de gener, estem ben entretinguts fent una passejada per una petita zona que amaga una bona diversitat d’hàbitats i espècies.
Iniciem el recorregut al carrer de la Verneda, l’únic lloc a on tenim visió del curs i la llera del riu Ripoll i, en aquest petit tram de 300 metres, ja podem veure corb marí gros sobrevolant el riu amunt i avall, l’habitual cuereta torrentera, picot verd, alguns ànecs collverds entre el canyar… Però ràpidament va captar la nostra atenció el vol fugisser d’un becadell comú, una de les escasses i localitzades espècies hivernants a la zona, fàcilment identificable pel seu llarguíssim bec, el visible marge blanc a les ales i el seu reclam raspós en aixecar el vol. Tot i així, és tan ràpid que alguns ens quedem amb ganes de veure’l amb més detall… dit i fet! Al moment 2 exemplars diferents, junts i ben actius, es deixen veure perfectament amb el telescopi a la llera del Ripoll.
Seguidament ens apropem al lloc on sempre es troba una bona concentració de tórtores turques i de seguida ens crida l’atenció un cant que no té res a veure amb els coloms presents a la zona. Fàcilment trobem un rar exemplar de tórtora domèstica (Streptopelia roseogrisea risoria) que es fa encara més evident en comparar el seu color pràcticament blanc , amb les seves cosines turques més grises. Aquest mascle porta al menys des del febrer de 2017 a la zona, cantant inesgotablement per aparellar-se amb unes tórtores que l’ignoren per que no entenen “el seu idioma”!
Caminem fins al camp de cultiu de Can Planes, llaurat el vespre anterior, on observem un petit grup de cogullades vulgars i abundants garses i cueretes blanques. És un lloc habitual per observar aloses, gratapalles i alguna perdiu roja però avui no es deixen veure.
La següent parada és la Bassa del Molí Vermell i el petit aiguamoll que hi ha just a tocar. Aquí aprofitem per fer una llarga parada en un petit indret que marca la diferència en tot el recorregut, perquè podem observar espècies hivernants molt localitzades a tota la comarca del Vallès Occidental, que només es troben en zones d’aigua estancada o aiguamoll i amb una bona vegetació de canyís autòcton, boga i joncs. Aquest és el cas d’aquesta petita bassa, creada al gener de 2011 i finançada gràcies al fons europeu FEDER, però que va romandre durant anys paralitzada, a mig fer i amb un nul manteniment. Finalment, a finals de 2016, l’actual equip de govern recupera el projecte i fa un observatori d’aus, planta vegetació, instal·la illes flotants i panells informatius.
Tot i la pressió humana que hi ha la zona (gossos deslligats que es banyen, llanxes teledirigides, falconeria, silvestrisme, “botellón”…), cada hivern s’instal·len aquí un grapat d’espècies ben interessants que es veuen atretes per aquesta taca d’aigua ben vegetada. Aquí observem fàcilment bitxac europeu, rossinyol bord, trist, polla d’aigua, martinet blanc, alguns repicatalons associats al canyís autòcton, un rapidíssim i tímid rascló (un dels tres que hivernen a la bassa enguany), el reclam inconfusible d’un faisà, una xivita que ens anunciava amb el seu sorollós reclam l’aterratge imminent a la bassa, un altre becadell comú que aterra al costat mateix del hide i que fotografiem mimetitzat i molt a prop… però l’estrella indiscutible de l’indret, per la seva poca abundància a Catalunya i per l’impressionant coloració, és un mascle de cotxa blava!
Tot i l’èxit, ens han fallat alguns habituals d’aquesta zona com el blauet, la puput, el cruixidell i el bec de corall senegalès. En definitiva, una bona excusa per tornar un altre dia i afinar encara més la vista i l’oïda.
La tornada es fa pel caminet que voreja el camp de cultiu de Ca n’Ermengol i l’horta ordenada de Can Gili. No ha estat un dia especialment bo per rapinyaires però sembla que es reserven tots pels minuts finals i, a l’últim tram de caminada i mentre ens acomiadem al petit aparcament, apareixen dos aligots, un esparver vulgar, i un astor.
Fins la propera sortida. Salut i ocells!
A continuació teniu el llistat d’espècies que vam veure/escoltar:
Phasianus colchicus – Faisà comú
Anas platyrrhynchos – Ànec collverd
Phalacrocorax carbo – Corb marí gros
Egretta garzetta – Martinet blanc
Ardea cinerea – Bernat pescaire
Buteo buteo – Aligot comú
Accipiter nisus – Esparver
Accipiter gentilis – Astor
Falco tinnunculus – Xoriguer
Rallus aquaticus – Rascló
Gallinula chloropus – Polla d’aigua
Tringa ochropus – Xivita
Gallinago gallinago – Becadell comú
Chroicocephalus ridibundus – Gavina vulgar
Larus michahelis – Gavià argentat
Columba livia – Colom roquer
Columba palumbus – Tudó
Streptopelia decaocto – Tórtora turca
Streptopelia roseogrisea risoria – Tórtora domèstica
Picus viridis – Picot verd
Dendrocopos major – Picot garser gros
Galerida cristata – Cogullada comuna
Anthus pratensis – Titella
Motacilla alba – Cuereta blanca
Motacilla cinerea – Cuereta torrentera
Erithacus rubecula – Pitroig
Luscinia svecica – Cotxa blava
Phoenicurus ochruros – Cotxa fumada
Saxicola rubicola – Bitxac europeu
Turdus merula – Merla
Turdus philomelos – Tord comú
Sylvia atricapilla – Tallarol de casquet
Sylvia melanocephala – Tallarol capnegre
Cisticola juncidis – Trist
Cettia cetti – Rossinyol bord
Phylloscopus collybita – Mosquiter comú
Parus major – Mallerenga carbonera
Cyanistes caeruleus – Mallerenga blava
Aegithalos caudatus – Mallerenga cuallarga
Pica pica – Garsa
Garrulus glandarius – Gaig
Sturnus vulgaris – Estornell vulgar
Passer domesticus – Pardal comú
Fringilla coelebs – Pinsà vulgar
Carduelis carduelis – Cadernera
Chloris chloris – Verdum
Serinus serinus – Gafarró
Emberiza schoeniclus – Repicatalons
Myiopsitta monachus – Cotorreta de pit gris