Penjat el 18 de desembre de 2002, per ecologistes
Després que darrerament s’hagin fet públics diversos estudis, bases de dades, nous decrets que emfatitzen la gran contaminació de les aigües subterrànies degut a l’augment de contaminació per nitrats a l’Alt Empordà, per l’elevada densitat porcina, Salvem l’Empordà segueix reben males notícies pel que fa a la construcció i macro-ampliacions de noves granges.
Avui mateix (17 de desembre de 2002) la plataforma Salvem l’Empordà, mitjançant la IAEDEN, ha rebut la notificació de la resolució del Conseller de Medi Ambient, Ramon Espadaler, pel que fa a l’autorització ambiental de la implantació del projecte d’explotació porcina de truges mares dedicades a la producció de garrins a Mas Fils, emplaçada al terme municipal de Rabós: 5000 porcs més per la comarca.
Fins a data d’avui, a l’Alt Empordà hi ha 100.000 empordanesos i 300.000 porcs. Alhora hi ha, del que sabem, la previsió de construir una granja de 3000 truges reproductores a Vilanova de la Muga (Peralada), 2000 porcs a Pedret i Marzà i indicis d’altres granges (de més de 3000 porcs) a altres llocs de la comarca. Davant aquesta gran preocupació, la plataforma va sol.licitar per escrit al Departament de Medi Ambient el llistat de noves granges o macro-ampliacions de les ja existents a la comarca, i se’ns va respondre que no podíem accedir a aquesta inforamció. Per sort els diferents veïns dels pobles ens informen quan reben les notificacions, com a veïns afectats, de construcció o ampliació d’una granja propera.
Darrerament s’han fet públic informacions tècniques al respecte de la situació actual:
1. La Generalitat de Catalunya està redactant un nou decret sobre zones vulnerables per tot Catalunya i que afecta especialment a l’Alt Empordà. Dels 26 municipis inclosos en el decret del 1998, aquest nou text hi inclou 11 municipis més: L’Armentera, Castelló d’Empúries, Cistella, L’Escala, Figueres, Fortià, Lladó, Peralada, Riumors, Sant Pere Pescador i Vilanant. Us annexem el text provisional d’ampliació de les zones vulnerables
2. En data d’avui el diari Avui fa públic el llistat de municipis que han tingut problemes de potabilitat de l’aigua per nitrats a l’any 2001. Segons aquestes dades, el 13.6% dels municipis de Catalunya amb problemes per nitrats pertanyen a l’Alt Empordà: Avinyonet de Puigventós, Bàscara, Boadella d’Empordà, Borrassà, Cabanes, Palau de Santa Eulàlia, Pontós, Santa Llogaia d’Àlguema, Saus, Ventalló, Vilamacolum i Vilaür (us annexem el retall)
3. Ahir el diari El Periódico va publicar les dades sobre tones de purins abocats a les terres. L’Alt Empordà es troba dalt de tot del rànquing amb més de 3000 tones /any de nitrogen per comarca procedent de l’activitat ramadera (us annexem el retall)
Per tot plegat, i davant el gran desgavell que hi ha al respecte la plataforma Salvem l’Empordà SOL.LICITA:
1. Que es congelin totes les tramitacions d’aquests expedients fins que no hi hagi estudis seriosos sobre cartografia molt específica dels aqüífers de la comarca, quines són les zones de recàrrega dels aqüífers, i quina afectació real hi haurà a les aigües subterrànies de la comarca, i una solució efectiva a la problemàtica actual dels aqüífers contaminats. Aigües que són les que se subministren com a aigua potable a molts pobles de la comarca. És imprescindible una moratòria fins que el Pla Director de l’Alt Empordà no reguli aquest planejament sectorial.
2. Demanem als ajuntaments de la comarca amb sensibilitat ambiental que aprovin ordenances municipals, els que encara no en tinguin, per demanar moratòries àmplies de 10 anys a la construcció de noves granges o ampliacions en el seu terme municipal.
3. I alhota la plataforma anuncia accions contundents en contra de l’administració de la Generalitat per intentat aturar aquesta aberració ambiental que estem patint. Aquests fets no fan altra cosa que incrementar el distanciament entre els polítics i la societat que veu perplexa com l’administració pública vetlla pels interessos de les empreses privades per sobre de l’interès públic general més bàsic, com és la qualitat de les nostres aigües.
SALVEM L’EMPORDÀ
Figueres, 17 de desembre de 2002