Penjat el 31 de juliol de 2019, per Adenc
Aquest primer semestre de 2019 ha estat farcit d’activitats, xerrades tallers d’educació ambiental, actuacions de millora de l’entorn i de protecció del medi. També ha estat un primer semestre molt especial amb la celebració dels 10 anys del projecte Fes Reviure el Riu Ripoll i la tercera edició de la Conferència dels Espais Naturals de la Plana del Vallès.
El calendari d’aquest any ha presentat noves propostes d’activitats! Amb el nou grup d’Art i Natura de l’ADENC s’han organitzat passejades i itineraris d’art i natura pel Parc Grípia Ribatallada; també hem continuat amb les sortides de cetacis en col·laboració amb l’Associació Cetàcea que han estat un èxit des del primer moment! El Grup de Botànica l’Esbarzer segueix tan actiu com sempre, i aquest hivern i primavera han organitzat diverses sortides naturalistes pel nostre territori.
En total s’han realitzat un total de 36 activitats, entre sortides, xerrades, i jornades de voluntariat. La gent que s’apunta a alguna activitat amb l’ADENC surt d’allò més contenta i repeteix, a més a més, cada cop hi ha més voluntaris i voluntàries que s’apropen per conèixer millor tot el que fem!
Estem molt contentes d’anunciar que aquest any hem firmat un conveni de col·laboració amb la cooperativa agroecològica de consum El Rodal, amb la que hem organitzat aquest primer semestre un cicle de xerrades sobre rapinyaires i ratpenats. Amb aquests convenis volem enfortir el teixit associatiu de la ciutat de Sabadell!
Aquest any, també s’han repetit les estades naturalístiques a la Cerdanya, “Tocats de l’ala”, en la que es va anar al Pirineu a la recerca de ocells, ratpenats, papallones, libèl·lules i tota mena de bestiola voladora que es deixés veure.
A part de les activitats, els grups de treball no han estat descansant. El grup de Fes reviure el Ripoll, per commemorar els 10 anys del projecte, van organitzar un cicle de sortides per donar a conèixer els valors natural del riu, des de sortides ornitològiques, de botànica i geologia, així com la nit dels ratpenats i la nit amfíbia. La Festa del Riu es va celebrar el diumenge 5 de maig, aquest any dedicada a les tortugues. Perquè la tortuga de rierol ha tornat al Riu Ripoll!
Aquest any 2019, neix el Grup d’Estudi i Recuperació de les Tortugues de l’ADENC, amb la intenció de fer un seguiment de les poblacions d’aquests animals, afavorir l’hàbitat de les tortugues autòctones i retirar les espècies invasores del riu.
Així mateix, el GERA (Grup d’Estudi dels Ratpenats de l’ADENC) ha seguit revisant les caixes-refugi que va penjar en diferents punts del Grípia Ribatallada i, aquest febrer, tres de les caixes han estat ocupades, amb un ratpenat a cada una! Aquesta petita victòria inicial del projecte, fa plantejar la possibilitat d‘ampliar l’àmbit d’aquest a altres zones de Sabadell, o fins i tot del Vallès! A més a més, estem molt contentes d’anunciar que hem firmat un conveni amb el Museu de Ciències Naturals de Granollers per refermar la participació del grup GERA en el projecte QuiroRius, que busca estudiar la distribució del ratpenat d’aigua a Catalunya!
En el primer semestre hem reactivat també l’hort de l’ADENC, i ha començat un projecte col·laboratiu i d’horta ecològica als Horts de Can Roqueta de Sabadell. Si en teniu ganes no dubteu en venir!
Els dies 2 i 3 de maig l’ADENC va organitzar amb la col·laboració del Departament de Geografia de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), la III Conferència dels Espais Naturals de la Plana del Vallès. La jornada va tenir lloc a la Sala de Graus de la Facultat de Lletres de la UAB, amb un programa molt intens i variat, basat en 5 àmbits de treball i reflexió: Context Històric i Territorial; Biodiversitat de la Plana; Gestió del Territori; Agricultura Metropolitana; Planificació del Territori. . La jornada va comptar amb un centenar de persones entre participants i assistents durant els dos dies, un punt de trobada entre diferents agents del territori vallesà.
El propòsit d’aquesta jornada era trobar vies d’entesa entre els diferents agents del Vallès i impulsar instruments de gestió per avançar en la protecció dels espais naturals de la Plana del Vallès. Així mateix, s’ha començat a treballar amb els municipis de la Via Verda Sant Llorenç – Collserola, per treballar conjuntament sobre la gestió del territori que comparteixen. L’ADENC com a entitat seguirem fomentant aquests espais de debat que ajuden a relacionar-nos entre nosaltres i conèixer el que fan els diferents municipis i entitats per mantenir, conservar i protegir els espais naturals.
Aquest primer semestre hem estat presents en la primera reunió entre el President de la Generalitat i representants de la Federació Ecologistes de Catalunya (EdC), per posar sobre la taula els temes pendents i urgents que hi han a diferents punts del territori, com per exemple la planificació territorial, la gestió de residus, el model ramader industrial porcí, etc. Davant la situació actual d’emergència ambiental, climàtica i de residus, les entitats treballem en xarxa i amb una visió global, ja que es essencial per defensar el territori. Seguim realitzant accions col·lectives , pensant globalment i actuant localment.
L’educació ambiental en el que portem de curs s’han dut a terme 11 activitats en 20 centres d’ensenyament del Vallès, en les quals hi han participat un total de 931 nens i nenes. Plantades, tallers de determinació de l’estat ecològic del riu, excursions pel rodal i pel riu Ripoll, els ha permès conèixer i aprendre sobre el territori vallesà i la importància del valors naturals de la nostra terra.
A més l’ADENC aquest any ha iniciat una nova línia de treball conjuntament amb diferents entitats: GEPEC-EdC, UrbaNins i els centres de recerca i investigació CREAF i el CTTC: “Biodiversifiquem l’entorn urbà“.
Es tracta d’una iniciativa transversal i multidisciplinar, que a partir de l’educació ambiental i mitjançant un procés de co-creació i participació ciutadana, proposem fer un par endavant cap a la millora de l’ecosistema urbà. L’objectiu es millorar i repensar les ciutats, tant a nivell biològic, com també buscant una millora de l’espai públic fent-lo més acollidors per les persones i tots els seus habitants.
Aquest projecte s’ha iniciat per primera vegada a Castellar del Vallès, Tortosa i Torredembarra, amb el suport del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, però en un futur, es vol traslladar aquest treball a molts altres municipis de Catalunya, per tal de millorar l’estat de les ciutats i de la seva biodiversitat. De moment, el pròxim any el projecte s’inicia al municipi de Sabadell, on va ser un dels projectes guanyadors dels pressupostos participatius Construint Ciutat 2019, on s’incorporaran alguns elements nous com el seguiment de la contaminació de l’aire als barris del nord de la ciutat mitjançant una prova pilot amb uns detectors i campanyes de ciència ciutadana.
Ara ja estem treballant en el calendari d’activitats de tardor i els projectes que iniciarem el curs vinent! Estigueu atentes a la nostra web i a les xarxes socials per estar al dia de tota l’actualitat de l’entitat i per si voleu participar en alguns dels voluntariats ambientals d’aquest estiu!