Abocadors i estatuts

Penjat el 10 de novembre de 2004, per ecologistes

El dia 12 de novembre de 2004 pot esdevenir una data important per a la Ribera d’Ebre perquè el President de Catalunya ha convocat als màxims líders dels partits polítics catalans com a voluntat del govern de la Generalitat per establir, al Castell de Miravet, les que han d’ésser les bases del nou Estatut d’Autonomia català, símbol màxim del marc que ha de regular la política del dia a dia del nostre país.

I és aquí on la Plataforma per la Defensa de la Ribera d’Ebre denunciem que a la nostra comarca no s’està a l’alçada de les expectatives generades en les darreres conteses electorals. Nosaltres entenem que les promeses fetes en campanyes electorals s’han de convertir en realitats un cop s’ha assolit el govern. No ens val l’excusa d’herències de governs anteriors. Nosaltres vam votar el canvi per canviar les coses. Els programes electorals han d’esdevenir programes de govern. Rebutgem les polítiques d’aparador perquè no n’hi ha prou amb els gestos i amb les formes. No es pot viure només de símbols.

La solució aplicada al cas, al gravíssim cas del macroabocador de Tivissa, ha obligat a la Plataforma a editar un nou exemplar de la seva publicació Ribera Neta. Amb una portada que pren com a base el famós disc de Supertramp Crisis? What Crisis?, la publicació, sota el lema de “Tripartit Supertrampós. Canvi? Quin canvi?”, recull al llarg de 16 pàgines en base a retalls de premsa les nombroses promeses fetes en el decurs de les campanyes electorals pels polítics que ara governen i que han estat vergonyosament incomplides. La publicació inclou així mateix les irregularitats denunciades per la Plataforma durant els darrers dos anys, així com unes impactants fotografies a color que permeten comprovar tant el mal funcionament com el mal estat d’unes instal·lacions que algú pretén vendre com a modèliques. La revista és una denúncia mediambiental, però també sociopolítica.

A més de tenir el macroabocador privat de Tivissa funcionant i sense redimensionar, també recordem que continuem sense acord eòlic comarcal i amb un projecte de tèrmica a Riba-roja que després de la lluita per aturar ENRON són exemples clars del nostre desencís.

L’acte del Castell de Miravet, la Plataforma el vol aprofitar per instar a la població i, especialment als polítics de tot nivell, a fer una reflexió sobre quina hauria d’ésser la seva forma de governar per tal que la ciutadania, aquella ciutadania que els ha escollit, se’ls senti propers cada dia. Per això farem una distribució massiva de la revista a tota la comarca el mateix dia 12 de novembre.

No és possible guanyar-se a la ciutadania de la Ribera d’Ebre amb una simple fotografia en un castell al peu del qual hi passa un riu permanentment en perill, constantment atacat amb macroabocadors, abocaments químics, projectes de centrals tèrmiques i plantes de gasificació, davant la passivitat o inoperància de la classe política oblidada del que va dir o va prometre.

Prou actes d’aparador a la nostra comarca. Durant molts anys hem tingut masses visites amb promeses i molt poques realitats. A la nostra comarca, un acte més d’aparador, és, en definitiva una mala fotografia. Una fotografia abocada, també, al fracàs si no s’és capaç de fer realitat el que es promet.