Banyoles amplia un escorxador municipal . l’article de l’ham de l’agost 2023-

Penjat el 7 d'agost de 2023, per Limnos

INTRO La societat ROCA 1927, SLU, un escorxador situat a la zona industrial del Sud de Banyoles, incrementarà la seva producció de carn a un total de quasi 70 t/dia.

No deixa de ser suggerent que un negoci que es va canviar el nom de “ESCORXADOR ROCA, SLU” cap a societat ROCA 1927, amagant la realitat de la seva activitat, ara vulgui incrementar significativament el sacrifici de bestiar (746 sacrificis per dia, majoritàriament vaques, però també ovelles i cabres) per vendre més carn, segons l’informe d’estudi d’impacte ambiental que estava en fase d’exposició pública aquest inici d’estiu.

En un context on d’emergència climàtica ens està indicant que la ramaderia pot ser responsable de fins un 14,5% dels gasos d’efecte hivernacle, on l’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN) recomana menjar carn un màxim de 3 cops per setmana (i evitar la vermella), on seguim en sequera (però l’escorxador preveu gastar 255.000 litres d’aigua diaris), i on anem guanyant consciència sobre el patiment animal, no li trobem cap lògica, més enllà de la del creixement capitalista, en permetre aquesta ampliació.

Catalunya ja és un gran exportador de carn, sobretot de carn de porc en mercats com el de la Xina, rebent aquí l’impacte de la contaminació ambiental pel seus residus les granges d’engreix, la mala qualitat dels llocs de treball dels escorxadors, les males olors que es generen, etc…. És aquest el model que volem seguir com a societat, al marge, o a contracorrent, de tot el context i la consciència ecosocial?