COMUNICAT DE DEFENSEM EL TREN DE L’EMPORDÀ

Penjat el 4 de desembre de 2023, per Despatx IAEDEN

REUNIÓ D’ALCALDES DE L’ALT EMPORDÀ AMB L’ALCALDE DE FIGUERES

Divendres passat es va fer aquesta reunió. No sabem que va explicar l’alcalde de Figueres a la resta d’assistents; perquè, fins ara, tot el que tenen és una promesa del Ministerio de Transportes; és a dir, dels mateixos que durant 15 anys han incomplert les seves promeses. Dels mateixos que no van licitar el projecte d’obres el mes de juliol, com havien promès. Es ben clar qui té la paella pel mànec en tot aquest afer i no és pas l’ajuntament de Figueres.
Nosaltres seguirem defensant que el trasllat de les estacions de trens i d’autobusos a Vilafant, perjudicaria greument la majoria dels usuaris del transport públic de la comarca,
que el que volen és anar al centre de la ciutat i no a un cul-de-sac mal comunicat de Vilafant. Els turistes volen exactament el mateix.
L’estratègia de l’ajuntament de Figueres, favorable al trasllat, ha fracassat durant 15 anys.
Al mateix temps, una dotzena d’ajuntaments catalans han resolt el problema mantenint les estacions al centre i amb diverses modalitats de soterrament.
Per què opten per una “solució” que seria molt més cara, molt més complicada de fer i que tindria un gran impacte sobre el territori ? Precisament la necessitat d’unes inversions enormes, tant per part de l’estat com per part de la Generalitat, és el que fa que el risc de que no s’acabi fent o que quedi a mitges, sigui molt gran. Amb el que costaria el trasllat de l’estació i totes les infraestructures viàries que farien falta per poder accedir-hi, es podria millorar de molt tot el sistema de transport públic de la regió.
Per altra banda, celebrem que els alcaldes reunits facin seves les que són reivindicacions de la nostra plataforma des de fa 15 anys. Parlem de la proposta de potenciar estacions com Vilajuïga, que hauria de ser la de referència per a tots els pobles al peu de la Serra de Rodes, o com Camallera, pel que fa al sud de la comarca. Parlem de la reivindicació de crear un servei de tren transfronterer, com els que existeixen entre molts països de la UE. Un servei que, entre Girona i Narbona, enllaçaria 25 poblacions del Gironès, l’Alt Empordà, la Catalunya Nord i l’Occitània. Una reivindicació, aquesta darrera, compartida, des de sempre, per les associacions d’usuaris de l’altra banda de l’Albera. El primer pas, però hauria de ser que les connexions entre els serveis de Renfe i els de la francesa SNCF deixessin de ser tan deficients com són ara.
Que els alcaldes amb estacions de tren es coordinin i que Figueres deixi de fer la guerra pel seu compte, és una bona notícia. Ara bé, perquè un sistema de transport públic ferroviari funcioni, cal que existeixi una bona xarxa d’autobusos i de tramvies que aportin viatgers i que la integració tarifària sigui una realitat a tota la regió de Girona. I, sobretot, el que cal es treure tot el rendiment a les infraestructures ja existents, que estan molt mal gestionades, abans que malgastar en obres tan faraòniques com innecessàries.
DEFENSEM EL TREN DE L’EMPORDÀ.