CONVOQUEM UNA ACCIÓ PER DEFENSAR L’ESTACIÓ DE FIGUERES I LA LÍNIA DE PORTBOU.

Penjat el 25 d'octubre de 2023, per Despatx IAEDEN

Aquest dissabte, 28 d’octubre, està prevista la primera reunió del “Comissionat per la transformació ferroviària de Figueres”, que va crear l’Ajuntament de Figueres fa unes setmanes i que hauria d’assessorar el consistori en matèria d’infraestructures ferroviàries i viàries relacionades amb el trasllat de les estacions de trens i d’autobusos a Vilafant.

En la nostra opinió, aquest comissionat s’ha creat amb l’objectiu de fer creure que tot està dat i beneït, que el trasllat és inevitable. D’aquesta manera i una vegada més, volen evitar el debat públic sobre aquest tema. La realitat però és força diferent.
Efectivament, ADIF, és a dir el Ministerio de Transportes y Movilidad, està canviant les catenàries de la línia de Portbou i ja ho ha fet en el tram entre
Vilamalla i Vilabertran que, en teoria, hauria de desaparèixer amb el trasllat.
També acaba d’anunciar inversions importants en les estacions del centre de Figueres i de l’AVE a Vilafant. Dues estacions que també haurien de desaparèixer, si fessin cas del que diu l’ajuntament.
El que, de moment, no ha fet el Ministerio ha estat licitar la redacció de la primera part del projecte d’obres. Recordem que el secretari general d’aquest Ministerio va venir a Figueres i es va comprometre a fer-ho el mes de Juliol….
A més, només hi ha aprovada una partida pressupostària de 250.000 euros amb la que és impossible redactar un projecte d’aquesta envergadura.
Per tot això i mentre no hagin tret les vies del centre, continuarem defensant una alternativa que considerem molt més racional i molt més adaptada al
nostre temps. No comprenem perquè es volen gastar tants milions dels nostres diners en unes obres tan faraòniques com innecessàries.
Soterrar les vies en una trinxera, com es va fer a Vic, és una manera molt més ràpida i molt més barata de suprimir els passos a nivell que traslladar l’estació. A més, permet connectar tots els carrers, no té cap impacte sobre el territori i estalvia moltes emissions i més caos circulatori perquè no cal desplaçar-se fins a Vilafant.
El Comissionat que s’ha creat també parlarà de carreteres i vials.
L’ajuntament vol que es construeixin tot un seguit d’infraestructures viàries per facilitar l’accés a una estació situada en un cul de sac. Mantenir l’estació al centre, és el millor per la mobilitat local i comarcal i, a més, estalvia molts diners i molta destrossa.

Per tot això i coincidint amb la reunió del comissionat, la nostra plataforma farà una acció a la plaça de l’ajuntament de Figueres el dissabte 28 d’octubre a partir de les 10 del matí. NO estem convocant una manifestació. Ja hi haurà ocasions per fer-ho. Es tracta de fer un acte per dir ben clar que no ens deixem enredar. Això sí, us convidem a participar-hi. Si voleu venir amb tren, en teniu un que surt de Portbou a les 8,35′ del matí i un que surt de Girona a les 8,18′.

Figueres 25 d’octubre del 2023
DEFENSEM EL TREN DE L’EMPORDÀ

CONVOQUEM UNA ACCIÓ PER DEFENSAR L’ESTACIÓ DE FIGUERES I LA LÍNIA DE PORTBOU.

The post CONVOQUEM UNA ACCIÓ PER DEFENSAR L’ESTACIÓ DE FIGUERES I LA LÍNIA DE PORTBOU. appeared first on IAEDEN - Salvem l'Empordà.