Consideracions del GEPEC-EdC pel rebuig al Barcelona World

Penjat el 13 de setembre de 2012, per GEPEC

Consideracions del GEPEC-EdC pel rebuig al Barcelona World

L'entitat considera l'aposta del tot innecessària i afirma que cal pensar en un model més sostenible i respectuós amb el territori 

Després que el Govern de la Generalitat de Catalunya anunciés per sorpresa la formalització d’un acord d’inversió pel desenvolupament d’un gran complex turístic als municipis de Salou i Vilaseca, GEPEC-EdC i les entitats sotasignants volem  manifestar la nostra oposició frontal al projecte.

També volem criticar l’opacitat amb la qual s’ha gestat aquesta proposta, d’esquena a la societat civil. Un projecte que neix així no sorgeix amb el suposat consens territorial que anuncià la Conselleria de Territori i Sostenibilitat, i vulnera les directrius europees de participació ciutadana i d’avaluació ambiental.
Rebutgem el projecte de Barcelona World pels següents motius:

1. Un macro complex turístic d’aquestes dimensions no fa més que reafirmar el model de desenvolupament que ens ha portat a la situació socioeconòmica actual. Invertir en la indústria turística basada en el consumisme, el turisme de masses, l’oci fonamentat en el cartró-pedra i la ludopatia, no ens traurà del forat on estem immersos. Barcelona World no representarà el turisme familiar, sinó el consumisme portat al seu màxim exponent.

2. Dir que Barcelona World ja neix amb l’avantatge que disposa dels terrenys preparats, és un insult als nombrosos afectats per les expropiacions que permeteren la construcció de Port Aventura i la usurpació en nom de l’interès públic dels terrenys. Treure les castanyes del foc a “la Caixa”, que es va estavellar amb les promocions immobiliàries i els golfs projectats a la zona, és del tot  insolidari i frega la prevaricació. 

3. Si bé el Pla Territorial Parcial del Camp de Tarragona delimita la zona com a turística, en cap moment es preveia la reconversió a un ús hoteler, molt diferent a l’ús residencial projectat fins ara. És per això que es fa estrictament necessària una nova avaluació ambiental que analitzi les futures demandes energètiques i hídriques, la mobilitat generada, els residus i l’impacte sobre l’entorn natural i sobre el litoral.

4. Si les informacions proporcionades pel Govern són correctes, injectar 10 milions de turistes més a l’entorn de Salou i Vilaseca, suposarà el col·lapse de l’abastament d’aigua i energia, així com de les infraestructures viàries actuals. En un territori absolutament trinxat, no ens podem permetre més infraestructures que acabin de destruir el poc entorn natural que queda al Camp; així mateix els Plans Hidrològics de Catalunya no contemplen nous usos ja que des de fa anys els pics de demanda estival superen les previsions de l’ACA. Actualment l’entorn de Port Aventura ja alberga centenars d’habitacions hoteleres, amb una sobrecàrrega i pressió sobre l’entorn que s’accentuaria amb la construcció de milers d’habitacions més.

5. L’impacte que el Barcelona World generaria sobre l’Espai d’Interès Natural de la Sèquia Major (Vilaseca) seria notable atenent a les dimensions del projecte i l’esperada generació d’impactes ambientals sobre aquest darrer espai natural que tant ha costat de preservar. Els representants polítics locals ens han mentit assegurant que farien el possible per la seva preservació.

6. El Cap de Salou constitueix un espai litoral d’alt valor al litoral tarragoní, essent una àrea costanera que permet la connexió natural entre l’interior del Camp i el litoral, albergant hàbitats i espècies de conservació prioritària a nivell europeu. La construcció del Barcelona World suposaria l’artificialització completa del Cap de Salou i la impossibilitat de recuperar un dels últims espais litorals del Camp de Tarragona. El Govern de la Generalitat falseja la informació quan assegura que l’àrea on s’ubicarà la inversió ja està completament urbanitzada, només cal veure una fotografia aèria per veure que això no és cert.

7. El grau de confiança que genera l’inversor del Barcelona World, el grup Veremonte de l’especulador en cap Enrique Bañuelos, és absolutament nul. La bombolla immobiliària i els nyaps financers que el Sr. Bañuelos generà en zones com el País Valencià o alguns països d’Iberoamèrica, amb la complicitat de governs especuladors i destructors del territori, fa que no se n’esperi res de bo al Camp de Tarragona.

8. Finalment volem fer esment que grans concentracions de població en aquesta zona no fan més que accentuar el potencial impacte que tindria qualsevol accident químic (fuites de gasos, deflagracions o vessaments) al recinte petroquímic del polígon sud. Barcelona World suposaria incrementar en deu milions de persones anualment aquest risc. Ni les infraestructures ni els actuals plans de protecció civil estan preparats per aquest gran volum de població.

Per totes aquestes raons, els sotasignants mostrem el nostre rebuig frontal i contundent al projecte del Barcelona World, i instem als representants polítics i econòmics que han atret aquesta inversió al Camp de Tarragona, que iniciïn un procés real de consens al territori amb totes les parts implicades, i que promoguin el Parc Ecohistòric dels Prats de la Pineda i Cal·lípolis com a alternativa sostenible, rendible ambiental, social i econòmicament.

El Camp de Tarragona no necessita acollir aquest Pla B de l’EuroVegas, necessitem apostar per un model territorial basat en el turisme de qualitat i que reverteixi sobre el territori en forma de respecte pels valors naturals, culturals, agraris i identitaris que han marcat el territori durant centúries.