Controvertit debat al primer Cafè científic de la temporada

Penjat el 26 de febrer de 2018, per Mireia Calvet

L’ADENC presenta les conclusions de l’estudi realitzat sobre la situació dels boscos afectats per les ventades.

El passat dia 20 de febrer, en el marc de la programació dels Cafès científics a Sabadell, l’ADENC va presentar les conclusions de l’estudi sobre els efectes de les ventades del 2014 als boscos de Sabadell.  En Joan Cuscó, un dels coautors de l’estudi, va fer una breu explicació de les conseqüències de la ventada, en la qual es calcula que només a Sabadell van caure 280.000 arbres El debat, sobre si calia o no retirar tots els arbres caiguts, es va iniciar tot seguit; per una banda el perill d’incendi en una zona tant freqüentada era molt alt i per altra banda l’impacte de retirar la fusta va ser també important en algunes zones, ja que la fusta morta és font d’aliment per a molts insectes que a la vegada atrauen altres animals dels quals s’alimenten. Els assistents van donar la seva visió sobre aquesta qüestió en funció de les seves experiències en aquest camp.

Controvertit debat al primer Cafè científic de la temporada

Es va parlar també de la recuperació de la vegetació, i aquí es va entrar en un altre punt de debat, sobre si és necessària la intervenció humana en aquest cas i com s’ha de fer aquesta si s’opta per aquesta solució. Van ser diverses les intervencions dels participants, que també van aportar la seva experiència; una de les conclusions de l’estudi, és que la vegetació s’està recuperant i que només cal intervenció en zones en les quals el sòl ha quedat molt exposat i en les zones més freqüentades.
Es van tractar altres temes com les plantes invasores, els usos del nostre Rodal i fins i tot el model de sistemes d’espais naturals que podem tenir en aquest Rodal. Totes les intervencions van contribuir a enriquir el debat i a eixamplar la visió sobre la gestió dels espais naturals als assistents.