Penjat el 25 de setembre de 2019, per Adenc
L’ADENC va iniciar el calendari de sortides d’aquest curs 2019-2020, amb una sortida matinal per observar els ocells de les Basses del Vallès Oriental. El dissabte 21 de setembre va ser la data triada per visitar dues interessants zones humides de la plana. Per una banda la ja consagrada i coneguda Bassa de Can Dunyó a Lliçà d’Amunt, que va ser construïda durant l’any 2013 per a gestionar les aigües de pluja del polígon industrial del sector Mango. Per l’altre banda el recentment restaurat i naturalitzat Llac del Falgar a Les Franqueses del Vallès, una antiga zona d’explotació d’àrids que ha estat en obres paralitzades durant els darrers anys i que va ser finalment enllestit a mitjans de març de 2019.
Malauradament estaven pronosticades pluges pel mateix matí de la sortida però vam voler arriscar-nos a aprofitar el matí fins que la pluja ens fes recular cap a casa. Tot i el nostre gran optimisme inicial, quan encara érem de camí amb cotxe va començar a ploure intensament. Només podíem esperar pacientment mentre esmorcàvem en un bar, xerrant de natura, ocells i explicant com han anat els nostres viatges naturalístics de les vacances d’estiu. Ben atents a l’evolució de radar meteorològic, vam esperar el moment just per sortir a fer una volta al Parc del Falgar i la Verneda, durant una “finestreta de bon temps” que vàrem aprofitar al màxim i que es va allargar fins a una hora i mitja aproximadament .
Aquests moments són ideals per fer birding! Just després d’un bon xàfec o tempesta, es deixen veure tot d’ocells ben afamats que han restat amagats durant moltes hores, i que ara es deixen observar molt bé ja que prioritzen omplir l’estómac de seguida abans que fugir d’un grupet de persones.
Així vam poder gaudir una bona estona del mosquiter de passa, una espècie que només podem trobar durant les seves migracions. Vam poder fer molt bones observacions amb el telescopi d’ocells passeriformes que s’alimentaven a la llera del riu: un verdum xop, un trist, gafarrons, caderneres, pardals comuns i xarrecs… També van aparèixer dos preciosos blauets volant fugaçment, un petit grup del ja habitual bec de corall senegalès, dos joves de corb marí gros van sobrevolar el llac en cercles amb la clara intenció de fer una parada tècnica, però sembla que no els agradava la nostra presència. El riu Congost baixava amb moltíssima aigua, i això va fer que la majoria dels ànecs que es mouen per allà, es traslladessin a les tranquil·les aigües del llac. Al llac del Falgar, ens vam entretenir a diferenciar tots els diferents plomatges que pot tenir el cabusset. Amb més de 15 exemplars nedant i cabussant-se , vam diferenciar adults amb plomatge reproductor (primavera-estiu), adults amb plomatge hivernal i també joves nascuts aquest any, alguns encara prou petits com per seguir al seu progenitor i demanar menjar sovint. Altres aus aquàtiques observades a plaer van ser la polla d’aigua i l’ànec collverd. Cal destacar la presència d’un mínim de 4 fotges vulgars, un ocell no tant comú i molt localitzat en algunes comptades basses del Vallès, amb la particularitat que en aquest indret es van instal·lar per primer cop uns 4 exemplars just aquesta primavera, i que han pogut criar amb èxit en el seu primer any aquí. Un clar exemple de l’èxit de la naturalització recent del llac, amb zones de canyís i illes ben vegetades. L’estrella indiscutible de la jornada va ser un ànec cullerot, no tan per l’espectacularitat sinó per ser una espècie present només de manera escassa i puntual, fent generalment una curta parada durant les seves migracions o moviments hivernals.
La pluja va aparèixer de nou i vam haver de deixar la visita a la Bassa de Can Dunyó per un altre dia. Tot i així, ens vam quedar molt satisfets amb els ocell observats i encantades de conèixer aquest espai, al que de ben segur tornarem ja que ho tenim ben a prop de Sabadell.
Xavi Escobar
Llista d’espècies detectades. 40 en total:
~30 Ànecs collverds (Anas platyrhynchos)
1 Ànec cullerot (Anas clypeata)
1 Faisà (Phasianus colchicus)
~15 Cabussets (Tachybaptus ruficollis)
2 Corbs marins grossos (Phalacrocorax carbo)
1 Esplugabous (Bubulcus ibis)
1 Bernat pescaire (Ardea cinerea)
X Polles d’aigua (Gallinula chloropus)
≥4 Fotges vulgars (Fulica atra)
X Coloms roquers domèstics (Columba livia f. domestica)
X Tudons (Columba palumbus)
X Tórtores turques (Streptopelia decaocto)
2 Blauets (Alcedo atthis)
1 Picot verd (Picus viridis)
≥ 3 Cogullades vulgars (Galerida cristata)
1 Roquerol (Ptyonoprogne rupestres)
X Orenetes vulgars (Hirundo rustica)
X Orenetes cuablanques (Delichon urbicum)
3 Cueretes blanques vulgars (Motacilla alba)
≥ 6 Pit-rojos (Erithacus rubecula)
3 Bitxacs comuns (Saxicola rubicola)
≥ 4 Merles (Turdus merula)
≥ 3 Rossinyols bords (Cettia cetti)
2 Trists (Cisticola juncidis)
1 Boscarla de canyar (Acrocephalus scirpaceus)
≥4 Tallarols capnegres (Sylvia melanocephala)
1 Mosquiter comú (Phylloscopus collybita)
2 Mosquiters de passa (Phylloscopus trochilus)
1 Mallerenga cuallarga (Aegithalos caudatus)
2 Mallerengues blaves (Cyanistes caeruleus)
≥ 5 Mallerengues carboneres (Parus major)
5 Gaigs (Garrulus glandarius)
X Garses (Pica pica)
X Estornells vulgars (Sturnus vulgaris)
X Pardals comuns (Passer domesticus)
≥ 20 Pardals xarrecs (Passer montanus)
7 Becs de corall senegalesos (Estrilda astrild)
X Gafarrons (Serinus serinus)
1 Verdum (Carduelis chloris)
≥ 13 Caderneres (Carduelis carduelis)