L’ADENC ens adherim a la Vaga Mundial pel Clima

Penjat el 25 de setembre de 2019, per Adenc

L’ADENC dona tot el seu suport a les mobilitzacions que estan tenint lloc aquestes darreres setmanes i mesos, i és per aquest motiu que el proper divendres les persones treballadores de l’entitat se sumaran a la Vaga Mundial pel Clima.

Des de la nostra entitat, amb una llarga trajectòria en la defensa del territori i medi ambient, ens alegra molt veure els joves activistes preocupats pel canvi climàtic, que han sorgit de moviments globals com Fridays For Future. La força i impuls de la gent jove en contra la injustícia climàtica és esperançadora pels temps que vindran.

Actualment les notícies sobre canvi climàtic i desenvolupament sostenible són a l’ordre del dia a les xarxes socials i als mitjans de comunicació, amb una última setmana i la present intenses per la Cimera per l’Acció Climàtica de l’ONU, Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura, el Park(ing) day, la Manifestació pel Clima dels Fridays vallesans o Declaracions d’Emergència Climàtica… Mai se n’havia parlat tant de canvi climàtic i escalfament global, i la societat ara és més conscient dels impactes al planeta del nostre dia a dia.

Si bé hi ha un gran interès pel tema, alhora tenim la preocupació que tot es quedi en “paper mullat”, i en aquest sentit volem aprofitar la Vaga Mundial pel Clima per lamentar i fer reflexió de molts fets ocorreguts durant la setmana passada al Vallès, com per exemple la Declaració d’Emergència Climàtica per part de l’Ajuntament de Sabadell, de l’Ajuntament de Terrassa i del Consell Comarcal del Vallès Occidental i,  les posteriors declaracions de l’alcaldessa Farrés i l’acalde Ballart sobre el Quart Cinturó.

Des de l’ADENC no comprenem que s’aprovin mocions de declaració d’Emergència Climàtica a l’Ajuntament de Sabadell, l’Ajuntament de Terrassa i, al Consell d’Alcaldies del Vallès Occidental, i que poc després es vagi a reclamar la construcció del Quart Cinturó a Madrid. És aquesta una incoherència de les grosses, per molt que els seus impulsors no ho vulguin acceptar, justament els mateixos impulsors polítics que hores abans es feien un “green washing” o una interpretació exemplar de “cinisme climàtic“. És inevitable sentir vergonya al voler fer veure que hi ha compromís per dur a terme unes polítiques ambientals responsables, i a la vegada promoure la destrucció dels escassos espais naturals que li queden a la plana vallesana per a la construcció d’autovies que fomenten la contaminació i una economia que s’enriqueix a costa de la salut del planeta. Mai tan ben dit, les declaracions d’Emergència Climàtica ja són fum.

Des de l’ADENC animem a seguir la Vaga Mundial pel Clima, i estem compromeses a treballar per conservar els espais naturals del Vallès per garantir la vida en les nostres ciutats i pobles. Confiem en tot el suport social que ens donen sòcies i simpatitzants, i reclamem que les nostres governants estiguin a l’altura i no es repeteixin discursos com els viscuts la setmana passada.