Debat a la casa Orlandai: el dret a l’habitatge a Sarrià.

Penjat el 28 de gener de 2019, per Cepa

Debat a la casa Orlandai: el dret a l’habitatge a Sarrià.
Debat: habitatge social i drets ambientals

Dimecres 23 de gener al Centre Cívic Orlandai s’ha fet un acte de debat sobre l’ús d’habitatges socials al barri per evitar la gentrificació que afecta especialment la gent gran i els joves que es veuen expulsats de Sarrià. Alhora, el debat s’ha plantejat si és acceptable promoure habitatge social (o qualsevol activitat) sense avaluar abans l’impacte sobre l’espai funcional del Parc natural de Collserola.

La situació que pateix Sarrià té l’origen en un mandat anterior, quan un govern municipal anomenat d’esquerres va permetre que la part baixa del Parc de l’Oreneta fos qualificada d’urbanitzable. L’empresari Nuñez i Navarro va adquirir els terrenys i va legalitzar un projecte per construir-hi pisos de luxe. L’actual govern municipal vol retornar aquest espai urbanitzable a la classificació de parc municipal que mai hauria hagut de perdre.

Fins aquí tot molt esperançador, però el problema és que per fer-ho, l’ajuntament barceloní, a canvi proposa a la comissió d’urbanisme de Barcelona canviar la qualificació actual de zona verda a zona urbanitzable de l’espai entre el Parc de l’Oreneta i el Parc del Marquès de Sentmenat. Aquest espai, malgrat la permisivitat de l’ajuntament que permet aparcar-hi vehicles, actua encara com un petit espai de connexió entre ambdós Parcs en aquesta zona de contacte entre el parc natural i la trama urbana de BCN.

El CEPA vam aportar, com a reflexió la necessiatt que les administracions canvïin el concepte de “Central Parc” amb què encara actuen a l’espai natural de Collserola. Com a exemple dramàtic, vam esmentar el desencert de les al·legacions presentades per la FAVB que recuperen aquest concepte incompatible amb la declaració de Parc natural i que fomenta l’especulació urbanística.

Vam demanar la incorporació del Parc de l’Oreneta íntegrament al Parc natural de la mateixa manera que el Parc del Marquès de Sentmenat que sí està inclós al Parc. En aquest context, mantenir la zona verda que es vol passar a urbanitzable i garantir-ne un ús adient, considerem que forma part de la lluita espai a espai per fer el que el Pla especial aprovat inicialment (PEPNat) diu, “preservar especialment les zones de vora i contacte del parc”; o “fer baixar el parc a la ciutat i no a l’inrevés” , … però no fa, ni garanteix.