Penjat el 28 de gener de 2019, per Adenc
Aquest 2019, ve acompanyat de moltes activitats de l’ADENC, de diferents temàtiques i amb algunes novetats. També serà un any especial, amb la celebració dels 10 anys del projecte Fes Reviure el Riu Ripoll i de la III Conferència sobre els Espais Naturals de la Plana del Vallès.
Les primeres activitats que s’han realitzat han estat els censos de rapinyaires nocturns a Sant Llorenç del Munt i l’Obac, activitat emmarcada en el programa del Centre de Monitoratge de la Biodiversitat de Muntanyes Mediterrànies, que es va iniciar el passat mes de desembre i finalitza el mes de febrer.
Aquest mes de gener, juntament amb Sant Quirze Vallès Natura i l’Institut de Paleontologia de Catalunya Miquel Crusafont, s’han organitzat les primeres Conferències de Paleontologia a Sant Quirze del Vallès. Dues sessions enfocades a conèixer el patrimoni paleontològic a la Plana deVallès i com era la flora i fauna de fa entre 10 i 12 milions d’anys.
Les sortides d’observació d’ocells es mantenen tota la temporada, el mes de febrer es visitarà el Parc de l’Hostal del Fum a Palau-solità i Plegamans, el mes de març hi ha planificada una sortida al riu Ripoll, per trobar algunes de les espècies més escasses i interessants del riu i que romanen aquí només a l’hivern. El mes d’abril, visitarem el Delta del Llobregat i el mes de maig el riu Ter al seu pas per la comarca d’Osona. I finalment, el mes de juny s’organitza una sortida als Aiguamolls de l’Empordà.
Les activitats de botànica, també tenen un paper destacat en el programa amb diferents sortides, des de conèixer la vegetació de l’entorn del Turó de Tagamanent, les Obagues del Riu Corb i els Estanys del Mal i del Malniu.
Aquest any el projecte Fes Reviure el Ripoll compleix 10 anys! Per celebrar-ho, el grup de Fes Reviure el Ripoll organitzarà diverses activitats dedicades al desè aniversari, des de sortides d’ornitologia, botànica i geologia i també, les jornades de voluntariat per la plantació de vegetació de ribera. Aquestes activitats culminaran en la Desena Festa del Riu a la qual es convidarà a totes les entitats que han col·laborat en alguna o vàries de les Festes organitzades durant aquests 10 anys.
A finals de març, es farà una passejada per les cingleres del nord d’Osona emmarcat en una sortida de geologia, per veure els relleus esglaonats que formen la Serralada transversal. Els penya-segats calcaris, tan característics d’aquesta zona es van dipositar en un mar tropical, ara fa uns 50 milions d’anys, en alguns indrets d’aquestes cingleres hi trobarem milions de fòssils que formen gairebé tota la roca.
Aquest any continuem amb les sortides marines en col·laboració amb l’Associació CETACEA i realitzarem dues observacions a la Costa del Garraf, amb l’objectiu d’albirar balenes i dofins.
L’ADENC estrena un nou grup de treball d’Art i Natura i amb ell noves sortides! Aquest és un grup format per científics i artistes, que organitzaran dues activitats amb l’objectiu de reflexionar sobre les transformacions que agredeixen el territori amb una mirada diferent cap al nostre entorn.
Els interessats en els insectes compten també amb una sortida dedicada a les papallones, que aquest any ens portarà fins massís del Montseny, i una sortida de libèl·lules a la Serra de l’Obac on descobrirem curiositats del seu comportament.
La Nit Amfíbia, al mes de maig , dedicada a l’observació dels amfibis del riu Ripoll, desperta l’emoció dels més petits, ja que molts viuen per primera vegada l’aventura de passejar per la natura a la nit.
La Nit dels ratpenats, es consolida com a tradició a l’ADENC, sortida organitzada pels membres del grup d’estudi dels ratpenats de l’entitat, on els participants podran aprendre a identificar les diferents espècies de ratpenats que viuen al riu Ripoll.
Aquest any, des de l’ADENC estem impulsant la III Conferència sobre els Espais Naturals de la Plana del Vallès, que se celebrarà el mes de maig a la Universitat Autònoma de Barcelona. Ara que el debat sobre el Vallès, per motius diferents, des de la seva condició metropolitana i del seu paper dins les dinàmiques territorials del país, torna a prendre embranzida, hem cregut interessant organitzar aquesta tercera edició, que serveixi d’espai per propiciar debats públics fets amb el rigor que el tema es mereix i on participin diversos sectors el científic, l’administració, tècnics, entitats ecologistes i la ciutadania.
Les sortides naturalistes es conclouen amb una sortida de cap de setmana a la Cerdanya, “Tocats de l’ala”, activitat dedicada dia i nit principalment a l’observació d’ocells, papallones, libèl·lules i ratpenats.
Les activitats són obertes a tot el públic i si consulteu l’agenda publicada al nostre web, podreu veure que algunes d’elles també són adequades per persones amb mobilitat reduïda, deficiències visuals, i també les adequades a un públic familiar, es requereix inscripció prèvia per a totes.
Totes aquestes activitats són possibles gràcies al suport de l’Ajuntament de Sabadell, l’Ajuntament de Terrassa, la Generalitat de Catalunya, el Servei d’Ocupació de Catalunya, la Iniciativa d’Ocupació Juvenil del Fons Social Europeu.