Denunciem la destrucció del bosc de ribera a la riera d’Arbúcies

Penjat el 1 d'abril de 2020, per Adenc

Diverses organitzacions ecologistes denuncien la destrucció del bosc de ribera a la riera d’Arbúcies

Durant el cap de setmana passat van transcendir imatges que alertaven de la completa destrucció d’aquest ecosistema, estenent-se durant 4 km aigües avall de la població d’Arbúcies, al terme municipal de Sant Feliu de Buixalleu.

El passat 28 de març van transcendir a les xarxes socials una sèrie d’imatges que alertaven d’una desproporcionada actuació forestal a la riera d’Arbúcies. Segons el tweet publicat, a aquest indret s’estava duent a terme una tala massiva d’arbres deixant tota la llera i planes d’inundació de la riera sense cap tipus de vegetació. A més a més, es va constatar la tala d’un bosc de verns, un hàbitat considerat com a prioritari (màxima protecció) per la Directiva Hàbitats de la Unió Europea.

Aquestes actuacions estarien emmarcades dins dels ajuts atorgats a l’ACA per treure tots aquells elements susceptibles de resultar un perill davant noves riuades a causa del passat temporal Glòria. L’ACA hauria encarregat aquests treballs silvícoles a l’empresa pública Forestal Catalana i estarien essent controlats per agents de medi ambient.

Malgrat això, l’Associació de Naturalistes de Girona (ANG), la Coordinadora per la Salvaguarda del Montseny (CSM), Ecologistes en Acció (EeA) i altres entitats ecologistes de Catalunya denuncien que aquests treballs forestals desmesurats no estan de cap manera justificats. No només s’ha destruït un hàbitat amb la màxima protecció de la Unió Europea, sinó que s’ha deixat la llera de la riera completament desforestada, suposant això un greu perill davant noves riuades. El bosc de ribera actua com a atenuant de la velocitat de l’aigua i manté fixat el substrat. Sense aquest, la velocitat és major i es provoca, per un costat, una major erosió i inundabilitat i, per l’altre, un major poder destructiu, posant en perill els béns materials i les vides dels habitants aigües avall.

Atesos aquests fets, aquestes entitats estan estudiant la possibilitat de presentar una denúncia a la Fiscalia per delicte mediambiental.

 

Denunciem la destrucció del bosc de ribera a la riera d’Arbúcies Denunciem la destrucció del bosc de ribera a la riera d’Arbúcies