Denunciem que la Ponència Ambiental d’Energies Renovables (PAER) duu des del 25 de gener sense comunicar cap resolució

Penjat el 5 de març de 2021, per Despatx IAEDEN

Malgrat no haver emès cap resum executiu des del 25 de gener, la ponència es duu reunint tot febrer i la pròxima reunió serà el 8 de març.

La PAER és l’òrgan del Departament de Territori i Sostenibilitat encarregat de gestionar els primers passos de la transició energètica de Catalunya. La seva funció a dia d’avui és la d’examinar els projectes de parcs eòlics o solars i dictaminar si la seva proposta d’ubicació s’ajusta a diversos criteris de caràcter ambiental, urbanístic i econòmic pels quals es regeix la PAER.

Malgrat que des de l’última resolució pública d’aquest òrgan data del 25 de gener, ens trobem que durant tot febrer s’han gestionat 69 expedients dels quals 64 són nous projectes. Tot i aquest volum ingent de nous parcs eòlics i solars fa un mes que no s’ha dictaminat cap tipus de resolució, quan la tendència anterior era publicar-ne una cada setmana.

A aquests fets s’hi suma la denúncia de diverses entitats com la IAEDEN per la manca de transparència de la PAER. Entre finals de 2020 i principis de 2021 va publicar una nota aclaratòria en la que reduïen a exposició pública només aquells projectes que demanessin un abast de l’avaluació d’impacte ambiental, quedant fora llavors del coneixement públic la resta d’expedients tramitats. S’ha d’esmentar que el que queda fora d’exposició pública són les característiques d’aquests projectes, però la seva ubicació i extensió es poden consultar al visor habilitat pel propi Departament de Territori i Sostenibilitat.

Des de IAEDEN-Salvem l’Empordà demanem que s’expliqui a la ciutadania perquè fa més d’un mes que la PAER no es pronuncia al respecte dels projectes entrants malgrat haver-se estat reunint al llarg de tot febrer i denunciem la manca de transparència respecte tot el procés de transició energètica que s’ha iniciat arran del Decret Llei 16/2019 de mesures urgents per a l’emergència climàtica i l’impuls a les energies renovables i que, al nostre criteri, estaria incomplint amb el Conveni d’Aarhus que protegeix el dret de la ciutadania a l’accés d’informació i participació en temes relacionats amb el medi ambient.

The post Denunciem que la Ponència Ambiental d’Energies Renovables (PAER) duu des del 25 de gener sense comunicar cap resolució appeared first on IAEDEN - Salvem l'Empordà.