Penjat el 11 de desembre de 2017, per Limnos
Recentment s’ha publicat a la revista Bioscience un article ( Advertencia de la Comunidad Científica Mundial a la Humanidad: Segundo Aviso) on més de 15.000 científics de 184 països avisen que la humanitat no està fent tot el necessari per a conservar la vida al planeta Terra i urgeixen a prendre mesures. Es tracta d’un segon avís que dona continuïtat a un primer de fa 25 anys quan la Unió de Científics Preocupats i més de 1.500 científics independents, entre ells Premis Nobel de ciències, van signar un manifest anomenat “World Scientists ‘Warning to Humanity”, preocupats pel dramàtic descens de la biodiversitat i un notable augment de l’impacte de les activitats humanes al planeta.
S’han avaluat els indicadors d’aquest últims 25 anys posant de manifest que no s’ha solucionat gairebé cap dels reptes ambientals. Hi ha exemples d’actuacions positives com les mesures exitoses per reduir el forat de la capa d‘ozó. També s’ha reduït la pobresa extrema i la fam mundial, ha baixat la taxa de natalitat en alguns països, s’ha reforestat algunes regions i hem viscut l’expansió de les energies renovables. Però no n’hi ha prou. Especialment inquietant son els efectes d’un catastròfic canvi climàtic antropogènic causat per l’augment dels gasos d’efecte hivernacle a partir de la crema de combustibles fòssils, la desforestació i la producció agrícola. A més, hem desencadenat un esdeveniment d’extinció d’espècies en massa. Cal revaluar el paper d’una economia basada en un creixement constant que porta a la catàstrofe, així com implementar canvis en els comportaments individuals.
L’article recull 12 consells per posar rumb cap a la sostenibilitat ambiental i el benestar humà, sense que cap sigui més important o urgent. La transició de la societat actual cap a una de més sostenible requereix de pressió de la societat civil, arguments sòlids basats en evidències científiques, lideratge polític, polítiques valentes i conscienciació pública. S’aposta per declarar reserves naturals, ben finançades i gestionades per a conservar els hàbitats terrestres, d’aigua dolça i marins de tot el món. Cal conservar els serveis ecosistèmics que ens ofereix la natura aturant la destrucció de boscos, pastures i selves. Promoure la repoblació amb plantes i espècies de fauna autòctones, especialment depredadors, per recompondre els ecosistemes. Desenvolupar polítiques adequades per a aturar l’extinció d’espècies animals, la cacera furtiva i l’explotació i comerç amb espècies amenaçades. Reduir el malbaratament d’aliments i promoure canvis de dieta, consumint més vegetals. Reduir la taxa de natalitat, assegurant l’accés de les dones a l’educació i als serves de planificació familiar, especialment en països on aquests drets no s’apliquen. Augmentar l’educació a l’aire lliure i relacionada amb la natura, així com la participació de la societat en la conservació de la mateixa. A nivell econòmic cal aprovar incentius fiscals progressius per a reduir el consumisme, així com reduir la taxa de consum de matèries primeres i prohibir l’obsolescència programada dels béns. Idear i promoure noves tecnologies no contaminants i l’adopció massiva de fonts d’energia renovables mentre s’eliminen els subsidis a la producció d’energia a través de combustibles fòssils. Estimar una mida de població humana sostenible i científicament defensable a llarg termini.
Per a prevenir les pèrdues catastròfiques de biodiversitat i l’empitjorament de la vida humana cal posar en pràctica un estil de vida més sostenible ambientalment i que trenqui amb el concepte del “business as usual “ o negocis com sempre. O canviem la nostra forma de vida o anem cap a l’augment de la misèria en la població humana i la destrucció de gran part de la vida de la terra tal com ara la coneixem.