Els itineraris geològics – l’article de l’ham de l’abril 2023-

Penjat el 3 d'abril de 2023, per Limnos

Les ciutats són museus de geologia a l’aire lliure que val la pena conèixer

Fa uns dies, organitzat per Limnos i el Museu Darder, es va fer un itinerari geològic per Banyoles. L’objectiu era observar roques ornamentals presents en la ciutat. Les roques ornamentals són roques naturals que, convenientment polides, es fan servir per embellir façanes i paviments d’establiments i habitatges. Actualment poden provenir de pedreres de qualsevol lloc del món.

Aquests itineraris geològics tenen l’avantatge que, en un recorregut curt, es poden identificar molts tipus diferents de roques. Es poden veure roques sedimentàries com ara travertins (pedra de Banyoles), altres roques calcàries com la nummulítica (pedra de Girona), o les sorrenques; també roques metamòrfiques: pissarres, marbres o gneis i també roques magmàtiques com ara basalt, labradorita o granits de diversos tipus i colors. Igualment es poden observar algunes restes fòssils interessants de nummulits, ostres o cidaris.

Les edats de formació d’aquestes roques són molt variades, des d’uns granits antiquíssims que poden tenir més de 1.200 milions d’anys (pre-cambrians), fins les més modernes que són, precisament, els nostres travertins quaternaris que tenen entre 45.000 i 100.000 anys aproximadament.

Els itineraris geològics tenen molt de sentit perquè ens ajuden a fixar-nos i destacar aquests valuosos elements geo-arquitectònics que sovint no sabem apreciar i ens passen desapercebuts.

Els itineraris geològics – l’article de l’ham de l’abril 2023-

En la foto es pot observar el preciós i molt antic granit rapakivi de l’aparador de la joieria Albertí, del carrer Canal 17.