Sortida ornitologia Riells del Fai

Penjat el 17 de desembre de 2023, per Mireia Calvet

L’Espai Natural dels Cingles de Bertí inclou un conjunt de cingleres i relleus escarpats que fan de límit entre el Vallès i el Moianès. Aquestes parets escarpades, alberguen ocells rupícoles com la merla blava i el pela-roques, i també aus rapinyaries com el falcó pelegrí, l’àliga cuabarrada o el duc.

Amb l’objectiu d’observar aquestes aus, l’Adenc va organitzar una sortida d’ornitologia el passat 2 de desembre, guiats per l’ornitòleg Oriol Baena.

Durant la sortida, hem pogut observar l’àliga cuabarrada que s’ha deixat veure diverses vegades, posada i també volant, també el falcó pelegrí i a darrera hora, quan ja arribàvem als cotxes, ha sortit un esparver. No hem tingut la mateixa sort amb el Raspinell i la Merla blava, que tot i que els hem buscat intensament, no s’han deixat veure.

L’àliga cuabarrada és un rapinyaire que a Catalunya està molt amenaçat, es considera en perill crític a Catalunya i a Europa en perill. Es tracta d’una espècie sedentària, les parelles defensen el territori durant tot l’any. Típica d’ambients mediterranis, nidifica en parets de roca vertical, s’alimenta de mamífers i aus, principalment conill, colom i perdiu. Les principals amenaces són: col·lisions i electrocucions en línies elèctriques, pèrdua d’hàbitat i les molèsties durant la reproducció. Aquest 2023 els polls de la parella que nidificat als Cingles de Bertí no van tirar endavant, a causa de l’abandonament del niu per part dels pares en ser molestats per un grup de persones. Per això des d’Adenc volem demanar a tots aquells que us acosteu als Cingles de Bertí, sigui per fer una excursió o per observar ocells, respecteu escrupolosament les normes que dicten els gestors de l’espai i que en època de reproducció, feu cas de les indicacions que trobareu en els diferents senders pel que fa a la seva accessibilitat.