Es pot reduir l’impacte ambiental i social de la fabricació de mòbils?

Penjat el 9 de juliol de 2016, per Limnos

Els mòbils s’han convertit en un element d’ús diari i gairebé imprescindible en la societat occidental, fins al punt que la majoria d’entitats ecologistes utilitzen les xarxes socials i difonen les seves campanyes a través d’aquests dispositius. No obstant, també és evident l’enorme impacte social i ambiental que provoquen, i aquest fet, ens enfronta un cop més a una gran incoherència i a un repte per a aquells que volem reduir la nostra petjada sobre el planeta. La fabricació de telèfons mòbils comporta la militarització de zones riques en mines d’or, estany, coltan, tàntal o tugsnté, metalls bàsics per la fabricació dels seus components, i també fomenten situacions de sobreexplotació dels treballadors, inclosos nens, a mans de màfies o empreses multinacionals. A aquests conflictes socials cal afegir els ambientals derivats no només de l’aparell en sí, sinó del cicle vital dels seus components. Per ser-ne conscient només cal fer-se algunes preguntes. Té el teu mòbil elements intercanviables, com la bateria que poden allargar molt la vida útil de l’aparell, o els carregadors. Ús heu preguntat mai si es poden reciclar els components del vostre mòbil? En quines condicions laborals, d’eficiència energètica i pol·lució s’ha fabricat? L’empaquetatge és senzill o té un munt d’embolcalls? Quina eficiència energètica té? Un cop deixis d’utilitzar-lo és fàcil de reciclar? Parlant de mòbils, hi ha una aplicació per Android que es pot descarregar del Google play que es diu “CríTICs”, desenvolupada per Enginyeria sense fronteres que aborda a través del joc aquest impacte ambiental i social.

Un dels grans enemics del suposat ecomòbil o mòbil sostenible que busquem, és l’obsolescència. Les frenètiques millores tecnològiques del mon de la telefonia mòbil, fan que un mòbil nou estigui desfasat pocs mesos després de ser comprat. A més, es fomenta el consum desmesurat, canviant sovint de mòbil, sense arribar a optimitzar la vida útil dels aparells. Intenteu allargar al màxim la vida dels mòbils, o cediu-los a qui li pugui fer servei quan en compreu un de nou. Un altre aspecte que no hem parlat és de com entenen l’ecologia i la conservació de l’entorn les grans empreses tecnològiques. Greenpeace té una pàgina web on a través de la “Guide to Greener Electronics” ofereixen una qualificació de les empreses que millor es comporten envers el medi ambient, valorant qüestions com les dades d’emissió de gasos d’efecte hivernacle, la realització de plans d’energia neta, l’ús de plàstics reciclats, la gestió dels components químics… Nokia seria la primera marca de smartphone en aquest rànquing a la tercera posició, però només amb un 5,4 sobre 10. Aquest pot ser un nou criteri a l’hora d’escollir la marca del teu telèfon. Una altra guia seria la de Ethical consumer, on a més trobem una valoració social i política.

L’últim nivell ja seria apostar per una marca de mòbil que es caracteritzes per fomentar la reutilització dels components del telèfon, amb carregadors i USB compatibles, que tenen plans per reciclar, i amb acords de comerç just que permeten saber d’on provenen els materials utilitzats i en quines condicions laborals han estat fabricats. Des de fa uns anys està en marxa el projecte de Fairphone que ja s’està comercialitzant i que es pot adquirir per internet www.fairphone.com. Aquest mòbil permet instal·lar qualsevol sistema operatiu, ha estat promogut a través del finançament col·lectiu, i en el seu procés es controla tota la cadena de producció.. En tot cas, opteu pel mòbil que opteu, us recomanem que no n’abuseu, eviteu descarregar-vos aplicacions inútils o jocs, estalvieu energia apagant el mòbil, i un munt d’altres consells que podeu trobar per internet per reduir el vostre impacte.