Penjat el 12 de juny de 2019, per Limnos
- S’han realitzat 7 sessions a l’Escola Camins de Banyoles durant els mesos d’abril a juny.
- Els alumnes han pogut gaudir i aprendre de la natura com a autèntics naturalistes utilitzant material educatiu i científic.
Banyoles 12 de juny de 2019
El projecte d’Escola de Naturalistes s’ha iniciat aquest any a una escola del Pla de l’Estany i a quatre escoles de la plana de la Selva en el marc d’un projecte educatiu sobre la tortuga d’estany de la Fundació Emys i Limnos. En el cas del Pla de l’estany hi ha participat una classe de 2on de primària amb nens i nenes de 7 i 8 anys de l’escola Camins de Banyoles i ha estat dinamitzat per dos educadors de Limnos.
L’Escola de Naturalistes pretén ser un espai educatiu on la natura sigui la protagonista per tal de generar un vincle entre els infants i joves amb aquesta i amb les entitats d’educació ambiental. La idea original de l’Escola de Naturalistes és del GEPEC de comarques de Tarragona i s’ha volgut exportar a comarques gironines. Tot i estar plantejat com un extraescolar, en aquest cas s’ha pogut incloure dins l’horari escolar com a projecte curricular d’aula durant 7 divendres d’abril a juny. L’experiència ha estat molt positiva per part de Limnos i l’Escola, a manca d’una valoració final, i caldrà estudiar la possibilitat de donar-li continuïtat.
La primera jornada es va dedicar a aprendre què és un naturalista, conèixer quines eines fa servir per anar a camp i com s’utilitzen. Altres tallers s’han dedicat al món de les flors, els tresors del bosc, els ocells, els escombriaires del bosc, les papallones i la vida en un rec. En aquest sentit es disposava d’una maleta del naturalista amb material per a realitzar els tallers i eren els mateixos alumnes els que escollien el material necessari i el feien servir: caçapapallones, pots-lupa, guants, salabrets, safates, pinces, lupes, guies de natura, la llibreta de camp, etc. Les activitats s’han realitzat i adaptat als recursos naturals propers a l’escola. En aquest cas s’han pensat activitat que es poguessin fer a l’entorn de la riera Canaleta i rec Major, així com al Bosc dels Casalots, aprofitant els valors naturals d’aquests espais tant integrats a la ciutat com a zones verdes, però que permeten el contacte amb la natura. Dues sessions es van fer dins l’aula per la pluja, el que no va treure valor a l’activitat de descoberta i els nens van omplir de dibuixos les seves llibretes de naturalista.
Aquesta activitat és una de les actuacions previstes en el projecte “Foment de l’educació i conscienciació ambiental en favor de la preservació de les zones humides amb tortuga d’estany a Catalunya” promogut per la Fundació Emys i Limnos amb el suport del Departament de Territori i Sostenibilitat a través dels ajuts per el finançament de projectes d’educació i sensibilització ambiental en règim de col·laboració 2018-2019.