Jornada de Cens d’Orenetes Terrassa 2024

Penjat el 4 de juliol de 2024, per Adenc

CENS – MOSTREIG OBERT a Terrassa el 15 de juny de 2024

Secció de ciències naturals del CET, Grup d’ornitologia 20 anys juntament amb l’ADENC.

El passat dia 15 de juny es va realitzar un mostreig obert en el marc del 17è cens d’oreneta cuablanca (Delichon urbicum). Aquest cens es va fer seguint les pautes de “Projecte orenetes” de l’Institut Català d’ornitologia.

Aquest mostreig es va fer durant el matí al barri del Segle XX de Terrassa, el motiu de fer-ho en aquest emplaçament no és en va, ja que a part de mostrar la metodologia de cens en paper i en aplicació mòbil, era indicatiu de que en aquest indret, la davallada de nius ocupats ha estat significativa. També perquè és un dels barris en que s’ha pogut censar durant tot el període; 2007-2023.

La jornada es va desenvolupar explicant les característiques de les orenetes cuablanques, entre altres ocells. Ens vàrem centrar evidentment en la forma dels nius i si aquests estaven ocupats. Com hem comentat la ubicació de determinats nius ja es coneixia gràcies als darrers anys. En aquesta ocasió l’Adenc s’hi ha sumat fent difusió i donant suport en material pel cens. Cal dir que es vafer un cens simultàniament a Sabadell.

L’acceptació de l’activitat va ser molt bona, gràcies a les persones que s’hi van apuntar, el mostreig es podria fer encara més gran a Terrassa. Els voluntaris es van interessar per la metodologia i van fer mostreig practicant en dos grups diferents, entre tots érem nou persones. Cal agrair a membres del grup d’ornitologia del CET que van donar-hi suport.

L’obtenció de dades és importantíssima i si aconseguim que els “nous” voluntaris s’hi afegeixin, podem recollir dades per tal que aquestes es presentin als gestors competents per a contrastar la pèrdua de nius i en conseqüència de biodiversitat.

Referent a això, ja fa uns anys el grup d’ornitologia del CET va presentar “l’informe Delichon” de 2009 en què ja es comparaven dades dels censos contemporanis amb dades dels anteriors censos del PIGOT (Grup ornitològic de Terrassa), dels anys vuitanta i noranta.

Finalment cal dir que amb el recull de dades d’enguany ja es podrà definir quina és la pèrdua real de nius, i ja s’està treballant amb l’ajuntament de Terrassa, en què el grup d’ornitologia s’hi va reunir per tal de que el mateix consistori adopti mesures correctores al respecte de la protecció i detecció de destrucció dels nius. Es va fer un esment en la pèrdua reiterada i que ells facin difusió institucional sobre la protecció de les orenetes i les espècies protegides.

Resum de la jornada, en concret es van contar un total de 32 nius i d’aquest es van detectar actius 25 nius.

Jornada de Cens d’Orenetes Terrassa 2024

GRUP D’ORNITOLOGIA DEL CET i ADENC VALLÈS,

JULIOL 2024