La plataforma Tu Ets Entorns Terrassa denuncia que el polígon dels Bellots II escapça una zona d’alt valor ambiental a l’Anella Verda

Penjat el 25 de març de 2021, per Adenc

Una vintena d’entitats s’adhereixen al manifest que reclama solucions per no desenvolupar el polígon industrial previst

L’Anella Verda de Terrassa és un espai clau per a la ciutat i per al Vallès Occidental. És per això que diverses entitats s’han unit amb el paraigües de Tu Ets Entorns Terrassa per tal de donar a conèixer i protegir els valors naturals, agraris i socials dels diferents espais a l’entorn de la ciutat. Amb aquest primer manifest, la plataforma inicia la seva acció posant el focus a l’espai d’Els Bellots.

En el manifest es denuncia que les institucions haurien de vetllar pel compliment d’allò que postulen, protegint i adherint-se als objectius de desenvolupament sostenible amb especial atenció a la biodiversitat. Així, si realment es vol protegir l’Anella Verda de Terrassa, s’han de tenir en compte tots els espais.

Però l’Ajuntament de Terrassa ha pres la decisió de facilitar l’urbanització dels terrenys d’Els Bellots, convertint l’espai en un gran polígon per a logística. I no només ha beneït l’urbanització, sinó que gràcies a una modificació del POUM l’any 2019 es va ampliar la superfície urbanitzable.

Les entitats valoren que s’està fent una gestió a mida i a la carta, fragmentant aquest espai, posant traves als connectors entre espais naturals i anant en direcció contrària a la vocació de protecció que hauria de tenir el consistori. Així, han quedat exclosos de l’Anella Verda àrees d’espais naturals i agraris a Can Guitard de la Riera, Can Boada del Pi, Can Colomer, Can Petit i, especialment a la zona de Can Torrella del Mas-Els Bellots. Malgrat el POUM de 2003 ja considerava com a urbanitzables aquests sectors, es considera que les condicions actuals han canviat. L’emergència climàtica i ambiental que estem vivint requeririen revisar el planejament profundament per minimitzar l’impacte que pot tenir ampliar el sòl urbanitzat en la matriu territorial, quan en l’espai construït hi ha encara molta superfície disponible.

Entre els valors en risc, s’apunta que els Bellots és una zona de caça per a ocells rapinyaires, on es denota la seva presència des de fa temps en les diferents sortides ornitològiques, en què es registren les dades de les diferents observacions (https://ocellsceterrassa.wordpress.com/). Es tracta doncs d’un entorn estratègic en perill.

A més a més es recorda que el Camí del Monjos, que travessa l’espai, ja ha sofert prou modificacions en els darrers anys i que amb les actuacions previstes es farà una nova agressió al patrimoni memorial i històric d’aquesta ruta entre Sant Cugat del Vallès i Sant Llorenç del Munt.

Des de la plataforma es valora que s’haurien de recuperar les funcionalitats agrícoles de l’entorn, preservant els conreus de secà i els marges entre camps per tal de mantenir la funcionalitat biològica per a moltes espècies d’animals i plantes.

Per tot això proposen diferents actuacions i fan una crida a la ciutadania a actuar per tal d’aconseguir:

– Recuperar les funcionalitats agrícoles i ramaderes dels entorns de Terrassa. Fomentar les varietats locals dels productors d’aliments de km0.
– Preservar els connectors biològics que queden al Vallès.
– Revertir les actuacions en que s’hagin fet agredint aquests espais.

MANIFEST PROTEGIM ELS BELLOTS, PROTEGIM EL VALLÈS 

Per a més informació

Toni Sanllehí 661 40 67 16

Entitats firmants del manifest

ADENC – Associació per la Defensa i Estudi de la Natura

Assemblea Ecologista de Terrassa – La Paparola

Arran Terrassa

Associació d’Economia Solidària de Terrassa – XES Terrassa

Associació de Veïns de Can Palet de Vista Alegre

Associació de Veïns i Veïnes de Sant Pere

Ateneu Candela

Càtedra UNESCO de Sostenibilitat de la Universitat Politècnica de Catalunya

Centre Excursionista de Terrassa – Secció de ciències naturals

CGT Sindicat d’Activitats Diverses de Terrassa

CNT Sindicat Únic d’Oficis Varis de Terrassa

Cooperativa de Consum del Casal Popular Atzur

COS Territorial del Vallès Occidental i Oriental

Candidatura d’Unitat Popular de Terrassa

Endavant Terrassa

Fridays for Future Terrassa

Grup Local de Terrassa de Som Mobilitat

La Guerrilla dels Cossos

Taula de l’Aigua de Terrassa

Vaga Feminista de Terrassa