Penjat el 5 de febrer de 2019, per Limnos
• Fundació Emys i Limnos posen en marxa un projecte educatiu per transmetre la importància del voluntariat en la conservació de la natura.
• Es preveu crear un espai educatiu en format d’escola de naturalistes i potenciar el coneixement i recursos disponibles sobre la tortuga d’estany com una forma d’ajuda a la conservació de les zones humides.
5 de febrer de 2019.
Fundació Emys i Limnos posen en marxa un projecte educatiu per transmetre la importància del voluntariat en la conservació de la natura, on es preveu crear una escola de naturalistes i potenciar el coneixement i recursos disponibles sobre la tortuga d’estany.
El 3 de desembre de 2018 el Departament de Territori i Sostenibilitat va publicar la resolució definitiva per la concessió de subvencions del Tercer Sector Ambiental de Catalunya per el finançament de projectes d’educació i sensibilització ambiental en règim de col·laboració. Un dels projectes escollits i subvencionats ha estat el presentat per la Fundació Emys com a entitat promotora i Limnos com entitat sòcia.
El títol del projecte és “Foment de l’educació i conscienciació ambiental en favor de la preservació de les zones humides amb tortuga d’estany a Catalunya” i té un abast territorial bastant notori. Principalment les accions es centraran en les zones humides on es coneix l’existència de tortuga d’estany en les zones d’actuació de les entitats implicades, és a dir, a la Plana de la Selva, els Estanys de Sils i les zones humides del Pla de l’Estany; i per una de les actuacions concretes a la zona de la sèquia major de Vila-Seca (Tarragona) i el Delta de l’Ebre.
Les diverses actuacions plantejades i que descriurem a continuació estan pensades per arribar a diferents tipologies de destinataris per tal de donar resposta a l’objectiu principal que ens plantegem i que es recull en el títol del projecte.
Fomentant una Escola de Naturalistes
La primera actuació i a la qual hi volem posar més dedicació, és en la creació d’un espai educatiu on la natura sigui la protagonista, amb especial èmfasi a les zones humides, per tal de generar un vincle entre els infants i joves amb la natura i amb les entitats d’educació ambiental més enllà de les activitats puntuals que es poden fer amb els centres educatius i les activitats que realitzem durant l’estiu, com per exemple, els casals ambientals i camps de treball. Aquesta acció porta per títol l’Escola de Naturalistes, amb la qual realitzarem: el projecte educatiu de l’escola; la programació d’un trimestre, amb 12 activitats per cada grup d’edat, infants (de 8 a 11 anys) i joves (de 12 a 16anys), les proves pilot en diferents centres educatius durant el tercer trimestre, i l’elaboració de materials de suport per l’escola i les activitats proposades.
El voluntariat com a eina de conservació
L’altre actuació és la realització de diferents accions de voluntariat amb l’objectiu d’implicar la ciutadania en el coneixement i conservació d’aquests hàbitats a partir de treball voluntari. Per una banda, per ampliar la base de voluntaris en el sector ambiental i a les nostres entitats. I per l’altra, per generar vincle amb la natura amb diferents perfils d’edat. En total hi ha programades de moment 11 accions, repartides entre diferents municipis, entre els mesos de març i juliol, en les quals s’hi farà des d’un cens de tortugues fins a refugis per l’herpetofauna, entre d’altres.
En darrer lloc, la altres dues actuacions estan més enfocades en donar continuïtat a la feina realitzada en els projectes anteriors tot: actualitzant la web de www.tortugadestany.org; actualització de l’Emysapp i implementació del joc interactiu en dos espais nous (Tarragona i Delta de l’Ebre); i finalment, ampliar els materials que acompanyen les activitats educatives i de voluntariat per fer-los més realistes on els participants es puguin fer-se una idea més exacte, per exemple, de la tortuga d’estany.
La feina que se’ns presenta al llarg dels propers mesos no és poca, però el compromís que tenim i la motivació per donar a conèixer i posar en valor el nostre entorn natural i l’educació ambiental és tal, que esperem que les puguem desenvolupar satisfactòriament assolint bons resultats, en primer lloc; aconseguint un major interès i implicació per part de la ciutadania, en segon lloc; creant noves sinèrgies i col·laboracions amb actors del territori,i en tercer lloc; principalment per el futur desenvolupament de l’Escola de Naturalistes.