Penjat el 22 de gener de 2018, per Adenc
L’Adenc presenta el seu cicle d’activitats naturalistes per aquest primer semestre del 2018, la programació s’inicia aquest gener i s’acaba a mitjans del mes de juliol.
La primera activitat que s’ha fet ha estat una sortida d’ornitologia el dissabte passat dia 20 de gener, en la que vam visitar el riu Ripoll, en concret, la zona del Molí vermell, a Barberà del Vallès, on vam poder observar els ocells hivernants que visiten la bassa en aquesta estació de l’any.
Les sortides d’observació d’ocells es mantenen tota la temporada, el mes de febrer es visiten als Estanys d’Ivars, el mes d’abril hi ha planificada una sortida al Parc Grípia-Ribatallada, el mes de maig a les Estepes de Lleida i el mes de juny als Aiguamolls de l’Empordà. També es fa una sessió mensual d’anellament científic d’ocells, oberta al públic, entre el febrer i el maig.
Les activitats de botànica també tenen un paper destacat en el programa amb quatre sortides que passen per Collserola, Ripoll i la Cerdanya, a més d’una xerrada i una sortida dedicada a les orquídies de la Universitat Autònoma.
Una de les novetats del programa és una activitat dedicada a la geologia que consta d’una xerrada i una sortida dedicades a la conca potàssica de Cardona, durant la qual es visitaran aquestes mines d’explotació de sals, per conèixer com es van formar i les problemàtiques ambientals associades a la seva explotació.
Aquest any, estrenem una sortida d’observació de cetacis en col·laboració amb l’Associació Cetacea, en la qual sortirem a la recerca de mamífers marins per la costa catalana. L’Antàrtida serà la protagonista d’una xerrada en la que dos participants en una expedició científica ens explicaran la seva experiència vital en aquest indret.
Els interessats en els insectes compten també amb una sortida dedicada a les papallones, que aquesta any ens portarà fins a Coll de Pal i una de libèl·lules, durant les quals podrem conèixer algunes de les espècies d’aquests insectes que viuen a Catalunya, i també descobrir alguns aspectes de la seva biologia i ecologia.
La Nit Amfíbia, al mes d’abril, dedicada a l’observació dels amfibis del riu Ripoll, fa sempre les delícies dels més petits ja que molts viuen per primera vegada l’aventura de passejar per la natura a la nit.
La Nit dels ratpenats, es consolida com a tradició a l’Adenc, és sortida organitzada pels membres del grup d’estudi dels ratpenats de l’entitat, on els participants podran aprendre a identificar les diferents espècies de rat-penats que viuen al riu Ripoll.
Les sortides naturalistes es clouen amb una sortida de cap de setmana al Pirineu, “Tocats de l’ala”, activitat dedicada dia i nit principalment a l’observació d’ocells, papallones, libèl·lules i ratpenats.
Les activitats són obertes a tot el públic i si consulteu l’agenda publicada al nostre web, podreu veure que algunes d’elles també són adequades per persones amb mobilitat reduïda, deficiències visuals, i també les adequades a un públic familiar, es requereix inscripció prèvia per a totes.
Totes aquestes activitats són possibles gràcies al suport de l’Ajuntament de Sabadell, l’Ajuntament de Terrassa, la Generalitat de Catalunya, el Servei d’Ocupació de Catalunya, la Iniciativa d’Ocupació Juvenil del Fons Social Europeu.