NP- Què ha de passar al Parc Natural, el sostre del Vallès Occidental, després del tancament del restaurant La Mola. Les demandes de l’ADENC-EdC al Consell Consultiu del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac

Penjat el 19 de gener de 2024, per Adenc

 

EL PARC DE SANT LLORENÇ DEL MUNT I L’OBAC I EL TANCAMENT RESTAURANT LA MOLA

 

Què ha de passar al Parc Natural, el sostre del Vallès Occidental, després del tancament del restaurant La Mola. Les demandes de l’ADENC-EdC al Consell Consultiu del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac

 

Les entitats que normalment assistim al Consell Consultiu del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, hem estat convocats aquest últim mes i mig a 4 sessions extraordinàries, on a diferència de les habituals reunions, les sales han estat plenes de gom a gom. I és que la finalització de la concessió del restaurant de la Mola i, per tant, el futur incert de l’activitat al conjunt del monestir és d’interès d’institucions, entitats i associacions d’arreu de la comarca.

 

Però abans que tot esclatés, el setembre passat, l’ADENC-EdC juntament amb altres entitats ecologistes de la comarca, vam presentar en aquest consell la Declaració de l’Obac, un document on es va fer un recull de les demandes i mesures que es proposen pel Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac. Una d’aquestes demandes abordava la necessitat de reduir progressivament l’impacte del restaurant La Mola al punt més alt del parc quan no se’ns havia comunicat les decisions que es prendrien mesos més tard. Per això ADENC-EdC hem assistit a les reunions amb la voluntat de seguir treballant pel Parc Natural, amb l’esperança que la Diputació de Barcelona escolti les nostres propostes envers aquest. 

https://adenc.cat/wp-content/uploads/2023/11/DECLARACI%C3%93-DE-LOBAC-2023_Complet_20230730.pdf

 

Propostes que comuniquem en aquesta NOTA DE PREMSA:

 

La primera implica mantenir viu l’espai del Monestir, i per tant que en tan bon punt estigui accessible, obrir la sala d’exposicions i mantenir el menjador obert perquè pugui servir com a refugi d’excursionistes. A part, mentre durin les obres i no hi hagi accés als lavabos de forma ràpida, creiem que s’ha de mantenir el servei de lavabo, posant un lavabo sec o similar (sigui dins el recinte o als aparcaments on les persones aparquen, avisant que a dalt no n’hi haurà temporalment).

 

Segona, les mules i l’ase, els èquids que fa anys que treballen perquè es pugui servir menjar, retirar residus, pujar combustibles, etc. Dalt de la Mola han esdevingut un símbol del parc. És per això demanem que les mules continuïn en altres indrets del parc natural, i puguin ajudar en la gestió forestal mantenint espais oberts i fent gestió del sotabosc, en aquest cas sense viure al cim (que provoquen l’erosió d’un sòl, en gran part protegit, i la reducció d’espècies endèmiques). 

Tercera, considerem que s’ha parlat poc dels més de 15 treballadors i treballadores que a partir del 22 de gener es quedaran sense feina. Demanem a la Diputació i a l’Ajuntament de Matadepera que els puguin incloure en programes de reinserció laboral vinculats a aquestes dues administracions.

 

Quarta, pel que fa al tema patrimonial històric del Monestir de Sant Llorenç, cal relacionar el valor patrimonial i d’identitat històrica vinculada al Camí dels Monjos amb el monestir de Sant Cugat. Demanem que es valorin les propostes de l’associació Silene on col·labora Josep Maria Mallarach, que treballen per donar sentit al patrimoni històric immaterial, amb el patrimoni arquitectònic d’edificis espirituals,  vinculats a espais naturals protegits. 

 

Per acabar, ens agradaria fer una última reflexió, i és que ja fa temps que la Diputació sabia que la concessió del dret de restauració del Restaurant La Mola acabava el gener del 2024. I per això creiem que es podria haver començat a treballar en el Pla Director dos anys abans, i així no haver d’endarrerir tot el projecte fins a l’any 2026

 

Considerem com entitat ecologista que hem d’explicar la nostra posició i la nostra tasca, l’objectiu prioritari d’un parc natural és la conservació i preservació dels ambients naturals. El restaurant per múltiples motius que no ens toca a nosaltres explicar, no complia aquests condicionants. Podem no compartir la manera com s’ha fet, però, sí que compartim com ADENC-EdC, la decisió de la necessitat de tancament del restaurant i d’un nou projecte pel Monestir de La Mola.

 

ADENC- EdC, gener 2024