Recuperat el Gorg Negre del riu Gaià com una ruta de natura

Penjat el 3 d'agost de 2015, per GEPEC

Recuperat el Gorg Negre del riu Gaià com una ruta de natura

Es tracta d'un espai impressionant pel seu gran valor ecològic i històric que, sense la intervenció tècnica del GEPEC-EdC, s'hagués perdut. Gràcies a l'impuls de l'ajuntament de Querol s'ha salvaguardat i ara contempla refugis pels ratpenats i s'ha convertit en un nou itinerari de natura.

L'actuació al Gorg Negre ha consistit en una millora molt important a la part alta del riu Gaià, concretament al municipi de Querol... L'espai s'ha dignificat i ara presenta una cara i imatge immillorable que conviden a endinsar-s'hi i ha esdevingut un nou itinerari de natura, circular des de Querol i complementari a les rutes naturals i culturals existents a la població.

El trajecte ens transporta al Gorg Negre per un camí fascinant on predomina el verd i l'aigua en un passeig captivador i fosc, amb indrets recòndits i antigues petites construccions arquitectòniques del passat, que t'embruixen. Com tota ruta de natura inclou una cartellera informativa que t'explica la riquesa de la fauna i flora del lloc on antigament -per exemple- hi abundava la llúdriga i que podria ser que properament es recuperes. El camí també té el seu romanticisme amb dues passarel·les de fusta per damunt del riu, una a tocar mateix del Gorg Negre (vegeu fotografia adjunta) i l'altra just abans d'iniciar el sender del reg. La instal·lació d'elements naturals per facilitar la colonització dels ratpenats a l'antiga caseta de l'estació d'aforament, també destaca, perquè accentua el valor ecològic i potencia la biodiversitat de la zona. 

El títol del pla és: Projecte de recuperació del Gorg Negre de Querol: conservació i difusió de l'hàbitat i instal·lació de refugis per a ratpenats. Es va iniciar la primavera passada quan l'ajuntament de Querol, amb el suport tècnic del GEPEC-EdC, va executar un programa per la millora ambiental del Gorg Negre al riu Gaià dins la convocatòria d'ajudes atorgades en espais naturals Xarxa Natura 2000 del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de l'any 2014. El pla és un reclam per acostar el turisme sostenible per les terres del Gaià. D'altra banda, l'actuació ha permès la millora i la difusió dels valors ambientals del Gorg Negre mitjançant la senyalització informativa amb una alteració mínima de l'espai i la recuperació del sender que recorre l'antic canal de reg dels molins de Querol, d'aquí la instal·lació de les dues passeres sobre el riu.

També comporta el retrobament i la projecció d'un paratge que havia quedat en abandó i on a principis del segle XX, concretament el 1909, s'havia arribat a plantejar -fins i tot- la construcció d'un embassament.