Penjat el 15 d'octubre de 2018, per David López Bosch
Aquest passat pont del 12 d’octubre, membres del Grup d’Ornitologia de l’ADENC, van participar en el primer Congrés d’Ornitologia de les Terres de Parla Catalana organitzat per diverses entitats ornitològiques de Catalunya, València, Aragó, Balears, Andorra i Catalunya Nord. Aquest congrés pretenia ser un punt de trobada per a tots els agents del territori que dediquen temps i esforços a l’estudi i la conservació de les aus.
És per això que els membres del Grup d’Ornitologia de l’ADENC van decidir que era una gran oportunitat per a presentar la feina que s’ha fet dins de l’àmbit del projecte “Fes reviure el Ripoll”! Analitzant les dades obtingudes dels anellaments que s’han dut a terme des del 2013, es va elaborar un petit pòster que, lluny de pretendre ser un rigorós estudi científic, ha intentat mostrar com l’anellament és una metodologia científica molt potent i una gran eina d’educació ambiental. En el pòster s’analitzen dades com la diversitat d’espècies anellades al llarg dels anys, el nombre de recaptures d’individus de certes espècies, i fins i tot la llargada d’ala dels tallarols de casquet (Sylvia atricapilla) anellats! A continuació teniu el pòster:
Els assistents, van poder fer una petita presentació del treball durant la sessió de pòsters del congrés, per a que altres ornitòlegs coneguéssin la feina que duu a terme l’ADENC en el camp de l’ornitologia. A part de la presentació de l’ADENC, els representants de l’entitat van assistir a altres presentacions de pòsters tant diverses com des del seguiment del mussol pirinenc com a l’atles de les aus de València, entre d’altres.
La presentació dels pòsters era una petita part del congrés, on el princial atractiu eren les xerrades i els tallers. En les xerrades, es va poder gaudir de nombrosos treballs d’investigació en diversos camps com ara l’ecologia, la gestió de fauna, la biologia evolutiva o l’etologia. Els tallers incloin des de tècniques de fototrampeig, gestió de dades i com publicar un article científic, fins a tallers d’identificació d’aus pel cant i d’identificació de limícoles i aus marines. Teniu tot el programa del congrés en aquest enllaç.
En resum, el Congrés d’Ornitologia de les Terres de Parla Catalana ha estat una gran oportunitat per a presentar treballs, conèixer l’últim en l’estudi i la conservació de les aus, i sobretot un espai fantàstic per a conèixer a ornitòlegs i ocellaires d’arreu del territori. Els membres del Grup d’Ornitologia de l’ADENC agraïm l’esforç dut a terme per les entitats organitzadores i esperem amb moltes ganes que aquesta iniciativa es pugui seguir duent a terme per molts anys més!