Sis búfales arriben als aiguamolls de la Puda per com a ramat de pastura-l’article de l’ham del març 2023-

Penjat el 5 de març de 2023, per Limnos

El Consorci de l’Estany fa una prova pilot amb aquests sis grans herbívors per gestionar, a través de la pastura, la vegetació aquàtica dels aiguamolls de la Puda.

Des de mitjan febrer si anem a passejar per l’itinerari del paratge de les Cigonyes, a la Puda, trobarem que dins del tancat pastura un ramat de sis exemplars de búfals d’aigua domèstics (Bubalus bubalis). Són sis femelles que han arribat del Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà, i aquí disposen de cinc hectàrees de pastura, on que es quedaran uns mesos per realitzar una prova pilot del Consorci de l’Estany per, a través de la pastura de grans remugants, crear espais oberts i en mosaic. Alimentant-se de la vegetació aquàtica, com el canyissar, s’espera que puguin obrir espais de làmina d’aigua i petites clarianes en el bosc de ribera.

L’ús de bestiar per la gestió de la vegetació dels aiguamolls és una sinergia beneficiosa, ja que s’estalvia l’entrada de mà d’obra i maquinària, i el preu de les accions, en el manteniment de l’entorn. De fet l’estratègia és ben utilitzada en altres espais, com al Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà, on pasturen sobretot cavalls, però també vaques i búfales, o a la Camarga, a França. I de fet, els grans herbívors no són els únics que fan aquesta feina: a la llacuna de l’Artiga ja hem pogut comprovar com les obertures de làmina d’aigua provocades per l’herbivorisme del coipú han afavorit notablement la cria de la fotja i sobretot el cabusset (tot i ser el coipú perjudicial per l’ecosistema).

Des de Limnos confiem doncs en aquesta prova pilot del Consorci de l’Estany i estarem atentes a la seva evolució i resultats. Caldrà però la col·laboració de la població en aquest projecte: no molestar les búfales ni deixar anar gossos per la zona.

Sis búfales arriben als aiguamolls de la Puda per com a ramat de pastura-l’article de l’ham del març 2023-