S’observen coipú i visó però cap llúdriga en el cens visual del 2023

Penjat el 19 de juny de 2023, per Limnos

  • El coipú es consolida com al mamífer més fàcil de veure, havent-se vist en 3 punts.
  • Baixa la participació però s’estabilitza un voluntariat quasi exclusivament femení.

El setzè cens visual de llúdriga de Limnos es va celebrar el dissabte 16 de juny, i va permetre observar de matinada 3 coipús, una espècie de rosegador original de Sud Amèrica i amb potencial invasor recentment instaurada a Banyoles, i un visó americà (també espècie invasora) però cap llúdriga.
Enguany, per primer cop, hem fet només la sessió d’observació de matinada, i hem anul·lat la del vespre del divendres abans, ja que cada any eren més les molèsties humanes (sobretot al voltant de l’Estany), fet que probablement expliqui perquè no veiem llúdriga en aquesta sessió des de 2016.

El coipú és present a l’Estany, i més fàcil de detectar que la llúdriga gràcies a la seva abundància creixent i comportament gens tímid. Tot i que els 2 que es van detectar a l’Estany podrien ser el mateix, sabem per altres observacions que a l’Estany n’hi ha bastants més. A més a més, a la matinada també es va observar un visó americà al Fluvià.

A nivell de rastres (excrements) de llúdriga, en vam detectar només en dos punts, i en un, al Fluvià, el rastre era fresc de la mateixa nit. Aquest baix nombre de rastres s’explica en part pels ruixats d’aquest juny.

S’observen coipú i visó però cap llúdriga en el cens visual del 2023

Enguany hem sigut un total de 16 persones voluntàries, cobrint 10 punts. La participació tendeix a la baixa després del pic de voluntàries del 2020 i 2021 (marcats pel COVID), però seguim la tendència d’un voluntariat quasi exclusivament femení (13/16 persones), amb bastantes cares noves, però sobretot un grup de veteranes del cens a les que se’ls ha d’agrair molt la seva paciència i voluntat.

Quants més punts tinguem coberts per aquesta metodologia de cens, més alt és el valor i robustesa d’aquest dels resultats, donant més fiabilitat en l’estimació poblacional (tot i que el foto trampeig sempre és més eficient en la detecció de mamífers, pel fet de funcionar de manera continuada).

S’observen coipú i visó però cap llúdriga en el cens visual del 2023

Podem estar satisfetes dient que, més enllà d’alguna persona passant caminant prop del punt, que no podem considerar molèstia, aquest any no hem detectat molesties antròpiques que hagin pogut afectar al cens. Per això, sembla que limitar-lo al matí és una bona opció.

Limnos agraeix l’interès i l’esforç de les persones voluntàries, i anima a tothom qui vulgui a participar en aquest tipus d’activitats pe estudiar i preservar el nostre patrimoni natural.