Nou cens de libèl·lules al riu Ripoll

Penjat el 11 de juny de 2023, per Mireia Calvet

L’any 2020 vam iniciar un cens de libèl·lules al riu Ripoll, per tal de conèixer la diversitat d’espècies d’aquest grup d’insectes al riu i poder seguir la seva evolució al llarg del temps. Les larves de libèl·lula són aquàtiques i  segons l’espècie, tenen més o menys tolerància a la contaminació de les aigües. Així, es pot relacionar la qualitat ecològica del riu Ripoll amb la presència de determinades espècies. El cens es realitza 3 vegades l’any , cal tenir en compte que  cada espècie té el seu període de vol, entre els mesos de maig a setembre, fent els mostrejos repartits en aquests mesos, garantim  que podrem detectar  totes les possibles espècies.

El cens el realitzem fent un recorregut de 50 m en tres punts diferents: les basses de depuració de Can Jonqueres, riu avall des de la passera de Jonqueres, i riu avall des de sota el pont del Molí de l’Amat.

Aquest diumenge 14 de maig, el pronòstic de temps era insegur, però durant el matí ha fet sol i hem pogut fer dos dels tres recorreguts i hem dedicat les primeres hores del matí a la recerca de larves. La trobada de larves al riu, ens confirma que algunes espècies s’hi estan reproduint.

En total hem pogut identificar larves de 4 espècies diferents: Calopteryx haemorrhoidalis , Onychogomphus forcipatus unguiculatus,Sympetrum striolatum, Chalcolestes viridis. Pel que fa a adults, hem pogut observar 9 espècies diferents: Anax imperator, Calopteryx haemorrhoidalis, Ischnura graellsi, Onychogomphus forcipatus unguiculatus, Orthetrum cancellatum, Orthetrum coerulescens, Pyrrhosoma nymphula, Crocothemis erythraea , Sympetrum fonscolombii. Degut al mal temps, no hem pogut mostrejar la zona de la passera de Jonqueres.