Nit amfíbia

Penjat el 14 de maig de 2023, per Mireia Calvet

Com cada primavera, l’Adenc organitza una nit amfíbia, per tal de’estudiar els amfibis que hi ha al riu i donar a conèixer a la ciutadania  aquests animals. Ens trobem poc abans que comenci a fer-se fosc a l’aparcament de Jonqueres, mentre arriba tothom ens acostem fins al riu, i expliquem breument el projecte de Fes Reviure el Ripoll; és impressionant veure com han crescut  tots els arbres que hem anat plantant des de l’inici del projecte, l’any 2009!

Avui, 5 de maig,  la nostra guia és la Sandra Saura, que ens acompanya des de la primera nit amfíbia que vam organitzar l’any 2010, ella ens va explicant les característiques de les diferents espècies que podem trobar el riu, i com diferenciar-les, color de la pell, mida, forma de les potes del darrera, i també, i sobretot el cant. Mentre fa les explicacions, ja es comencen a sentir les primeres granotes cantant, són Reinetes i Granotes verdes, i a mesura que es va fent fosc, se’n senten més, fins al punt que no podem arribar a comptar el nombre d’individus que canten al mateix temps.

Acabades les explicacions, ens acostem a la passera de Jonqueres, amb el salabre, la Sandra agafa uns quants crancs americans, espècie invasora, i també larves de libèl·lula, comencem a veure ja la primera granota verda, que resta immòbil mentre l’enfoquem amb al llanterna. Ens acostem després fins a les basses de depuració, des de l’observatori, podem veure molts caps de granotes verdes, però les reinetes no es deixen veure, estan amagades entre el canyís, només les sentim.

Ja de tornada, abans d’arribar a l’aparcament, parem l’orella, per veure si sentim el Tòtil, altres anys l’hem sentit, i fins i tot l’hem pogut veure, però aquest any no hi ha hagut sort, els amfibis com el tòtil, que no viuen dins de l’aigua, estan actius a la nit, però necessiten un cert grau d’humitat, i aquesta primavera, està sent molt seca. Tot i així, marxem a casa contents de l’experiència de descobrir el riu de nit, l’any que ve repetirem!